Els personatges principals de Tintín, brindant
Els personatges principals de Tintín, brindant

Tintín arriba als 90 anys en plena forma

Les aventures del periodista belga es van publicar per primera vegada al suplement "Le Petit Vingtième"

Irene VaquéActualitzat

Ara fa 90 anys que un jove reporter amb tupè, acompanyat pel seu inseparable gos Milú, va veure la llum per primera vegada. Tintín, el periodista més famós del món occidental, es va publicar per primera vegada el 10 de gener de 1929 a "Le Petit Vingtième", el suplement infantil del diari catòlic belga "Le Vingtième Siècle".

Va ser el naixement d'un personatge que arriba als 90 anys convertit en un clàssic dels còmics.


Fins al 1983, any en què va morir el seu creador, Hergé, se'n van publicar 23 volums. El primer, "Tintín al país dels soviets". L'últim, "Tintín i els pícaros", el 1976. De forma pòstuma, la Fundació Hergé i l'editorial Casterman van treure al mercat "Tintín i l'Art-Alfa", el 1986.

Les vinyetes de l'intrèpid periodista van passar de les pàgines de "Le Petit Vingtième" a les del diari "Le Soir" durant l'ocupació alemanya de Bèlgica, entre el 1940 i el 1944. Després, al setmanari "Tintin".

En l'imaginari col·lectiu han quedat els personatges de la saga, des del lleial fox-terrier que sempre acompanya Tintín fins al capità Haddock, els Dupont i Dupond, la Castafiore i el professor Tornassol.

Tintín i Milú, amb el professor Tornassol, el capità Haddock, Dupont i Dupond i la Castafiore.


Tintín, un viatge pel segle XX

Les aventures de Tintín permeten fer un recorregut per la història del segle XX, des del colonialisme a l'Àfrica fins a l'imperialisme japonès, i també amb l'arribada a la Lluna, en què Hergé es va avançar a Neil Armstrong. Els tintinaries n'aprecien tant l'entreteniment que ofereixen les pàgines com la feina de documentació del seu creador.

Una mostra de l'èxit de Tintín és que se n'han venut 250 milions d'exemplars i s'ha traduït a 120 idiomes, entre els quals hi ha el català, una tasca de Joaquim Ventalló. També ha arribat a la gran pantalla. L'última vegada, de la mà de Steven Spielberg i Peter Jackson.

L'estil gràfic i narratiu ha estat una influència per a diversos artistes, entre els quals comptem Edgar P. Jacobs i Miguel Calatayud.


Celebracions a Bèlgica i exposicions a Catalunya sobre Tintín

El reporter belga arriba a la norantena, doncs, en plena forma. Una mostra n'és la celebració de l'aniversari a Bèlgica. Aquest cap de setmana, a la Galeria Tintín Hergé de Brussel·les, tindrà lloc un concurs sobre Tintín i es presentarà la nova edició de "Tintín al Congo" i el nou llibre de l'expert en l'univers del personatge Philippe Goddin.

L'artista de còmics congolès Barly Baruti posa en dubte que s'hagi de reeditar "Tintín al Congo" en ple auge del racisme a Europa.


A Lovaina la Nova, el Museu Hergé mostrarà "per primer cop i forma excepcional" planxes originals en blanc i negre d'aquest segon àlbum de Tintín.

A Catalunya, al Cosmocaixa, es pot veure la mostra "Tintín i la Lluna", que explica no només la passió de la humanitat per arribar al satèl·lit, sinó que Hergé es va avançar 17 anys a l'arribada d'Armstrong i "Buzz" Aldrin a la superfície lunar, una fita de la qual el 16 de juliol farà 50 anys.

A banda, la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra acull l'exposició "Els inicis tintinaires i els il·lustradors catalans (1929-1939)", que reflecteix l'impacte que va tenir l'estil gràfic de l'època.

Més enllà de les exposicions, molts tintinaires, inclosa la Marina Francesa, la Comissió Europea o l'associació 1001.cat, han celebrat l'aniversari:

 

 

 

 

 

 

 

Els alumnes de l'Escola Marta Mata de Vilanova del Camí s'han imaginat com seria Tintín si els anys haguessin passat per a ell, i ho han explicat a l'InfoK. 

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut