El logotip de TikTok en un telèfon
En algunes escoles han detectat alumnes que passen fins a 4 hores al dia a TikTok

TikTok avisarà els menors quan faci 1 hora que hi són, un gest "sense efecte" pels experts

És una de les primeres aplicacions que t'alerta del temps que consumeixen, però els experts diuen que ha de resoldre la verificació de les edats

Clara Pàmies CodinaActualitzat

TikTok avisarà els menors de 18 anys quan faci més de 60 minuts que estan connectats al dia. Quan arribin a aquest límit, es demanarà a l'adolescent que introdueixi una contrasenya per a continuar veient continguts. Segons la xarxa social, això els permetrà reflexionar i prendre una decisió conscient per ampliar el temps.

A més, cada setmana, se'ls enviarà un resum del temps que han consumit en aquesta xarxa social. En el cas dels menors de 13 anys, aquesta autorització l'haurà de donar un adult, el seu tutor
 

Els experts: "No té cap efecte sobre l'ús"

Segons els experts, és una condició necessària, però no suficient. "Conèixer el temps que un adolescent utilitza el mòbil no té cap mena d'efecte sobre el seu ús. De fet, pot provocar l'efecte contrari: un ús compulsiu de l'app, quan tens una limitació temporal", explica Manuel Armayones, psicòleg i professor de la Universitat Oberta de Catalunya.

I afegeix que és una mesura difícil de complir:

"No hi ha cap mena d'estratègia que funcioni sola i que no sigui hackejable per qui vulgui. Pot passar que diguin que són més grans, o que els adolescents quedin i vagin fent servir el compte de l'un i de l'altre".


Primer, que es verifiqui l'edat de l'usuari 

Per això, l'investigador i professor de Comunicació i Xarxes Socials de la UOC Ferran Lalueza diu que "el primer punt que ha de resoldre l'aplicació és la verificació. La mesura perd efectivitat en el moment en què l'usuari es presenta com a major d'edat".

En el que coincideixen els experts consultats és que la base és la sensibilització i l'educació perquè els més joves facin un bon ús de les xarxes socials.
 

Nenes d'11 anys connectades entre 1 i 4 hores diàries a TikTok

A l'institut escola Gornal de l'Hospitalet de Llobregat han detectat que la majoria dels seus alumnes fan un ús abusiu de les xarxes socials.

Nenes d'onze anys expliquen que, de mitjana, cada dia, estan connectades a TikTok entre una hora i quatre. Ho expliquen en aquest vídeo: 


Per això, el centre ha posat en marxa xerrades perquè en siguin conscients. "Hem detectat que a cinquè de primària ja tenen mòbil i el fan servir només per connectar-se a les xarxes socials. Els crea dependència des de petits", explica el tutor de sisè de primària, Raúl Jiménez.

I afegeix que "infants i joves arriben al matí a classe molt cansats, perquè han estat fins a altes hores de la nit connectats a l'aplicació".
 

Una xarxa dissenyada perquè t'hi enganxis

En aquest sentit, experts com Armayones insisteixen a no estigmatitzar ni culpar els joves: "Sempre culpem als joves i no pensem que això -- aquestes xarxes socials-- està dissenyat per enganxar-los".

Lalueza també diu que TikTok s'ha anticipat a possibles mesures legals: "El que ha fet l'empresa és respondre a la sensibilitat social, al neguit que tenen molts pares d'aquests adolescents. S'han avançat a possibles mesures més restrictives, per exemple a nivell legal".

A banda de les mesures dirigides als adolescents, l'aplicació està introduint una nova configuració perquè qualsevol usuari pugui establir-se límits de temps setmanals o un horari per a tenir les notificacions silenciades.

Els experts consultats consideren que serà un primer pas per regular i poder evitar addiccions entre els més joves. I, diuen, més aplicacions, sobretot xarxes socials, s'autoregularan.

 

ARXIVAT A:
TikTokInfància
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut