La primera ministra britànica, Theresa May, aquest dimarts, anunciant eleccions pel 8 de juny (Reuters)
La primera ministra britànica, Theresa May, aquest dimarts, anunciant eleccions pel 8 de juny (Reuters)
Londres

Theresa May anuncia eleccions anticipades per al 8 de juny al Regne Unit

Els conservadors britànics han aprofitat que les enquestes electorals els són molt favorables: auguren una ampla majoria absoluta de 382 escons dels 650 del Parlament

RedaccióActualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat eleccions generals anticipades per al 8 de juny al Regne Unit. Ho ha anunciat en una compareixença inesperada a la seva residència oficial de Downing Street.

May considera que el país necessita estabilitat i que cal un lideratge fort per tirar endavant les negociacions amb la Unió Europea arran del Brexit. Aquesta és la justificació que ha donat per convocar les eleccions tres anys abans del previst. La cita electoral estava prevista per al 2020.

"La divisió al Parlament posa en risc la nostra habilitat per negociaciar el Brexit amb èxit i causarà inestabilitat al país. Per tant, necessitarem eleccions generals, i les necessitem ara. En aquests moments d'enorme significat nacional aquí a Westminster, hi hauria d'haver unitat, però, en canvi, hi ha divisió. El país s'està unint, però Westminster no."

Molt bones perspectives per als conservadors a les enquestes

La primera ministra britànica, que fa setmanes va descartar avançar les eleccions, ha afegit que ha pres la decisió "a contracor", però que ho ha hagut de fer perquè, segons ha dit, els laboristes liderats per Jeremy Corbyn i els independentistes escocesos estan treballant contra l'acord amb la UE. En la decisió de la primera ministra segur que ha pesat molt que les enquestes mostrin un avantatge considerable del seu partit per sobre dels laboristes.

Precisament poques hores després de l'anunci de May, el diari The Times ha publicat una enquesta molt favorable als conservadors: aconseguirien una majoria absoluta força ampla, 382 escons dels 650 que té el Parlament, 50 més dels que tenen ara. Els laboristes es quedarien amb 179, els independentistes escocesos 56 i els liberals n'aconseguirien només 10. És a dir: una més que còmoda majoria, que és precisament el que busca May amb l'avançament electoral per poder encarar la negociació del Brexit amb les mans lliures.

En la compareixença, May ha afirmat que, des del referèndum del Brexit, l'economia britànica ha millorat molt més del que s'esperava, i que la confiança dels britànics en el futur és molt alta, malgrat els mals auguris que hi va haver. Aquest dimecres començarà la tramitació perquè les eleccions es puguin fer el 8 de juny. A la primera ministra, li cal el suport de dos terços del Parlament per poder avançar els comicis.

♦ El Brexit, en marxa: la UE rep la carta que l'activa

 

Sturgeon critica l'avançament de les eleccions i Corbyn l'elogia

Els líders del laborisme i de l'independentisme escocès s'han afanyat a reaccionar a l'anunci fet per Theresa May. Jeremy Corbyn ha aprovat l'avançament i ha dit que "donarà l'ocasió als britànics de poder votar un govern que posi per davant els interessos de la majoria":

"El laborisme oferirà al país una alternativa a un govern que ha fracassat a l'hora de reconstruir l'economia, que ha provocat que caiguin els estàndards de vida i que ha danyat i retallat les nostres escoles i el nostre sistema públic de sanitat."

Contràriament, la ministra principal escocesa, la independentista Nicola Sturgeon, ha acusat May de voler avançar les elecions per imposar un "Brexit dur". Sturgeon ho ha fet amb una piulada a Twitter en què ha acusat els conservadors de "voler aprofundir en les retallades" i "moure el Regne Unit cap a la dreta":

 

 

Coincidint amb l'activació del Brexit, el Partit Nacionalista Escocès d'Sturgeon, l'SNP, ha posat en marxa aquestes últimes setmanes el procediment per organitzar un segon referèndum d'autodeterminació. Primer, el Parlament escocès va aprovar-ho per majoria absoluta i, després, la mateixa Nicola Sturgeon va adreçar-se per carta a Theresa May per demanar-li que faciliti aquest segon referèndum.

 

♦ Brexit: així serà la cronologia d'un divorci històric

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut