L'editorial porta per títol "Primer els escocesos, ara els catalans".
L'editorial porta per títol "Primer els escocesos, ara els catalans".
Barcelona

"The New York Times" demana una solució política a les aspiracions sobiranistes de Catalunya

L'editorial del diari argumenta que "una qüestió tan complexa i emocional com la identitat nacional no pot quedar reduïda a un afer estrictament legal"

RedaccióActualitzat

El diari nord-americà "The New York Times" reclama en l'editorial d'aquest dilluns "solucions polítiques" davant les aspiracions de Catalunya de convocar un referèndum sobre el futur polític del país. El rotatiu compara la situació d'Escòcia, on els ciutadans van escollir lliurement a les urnes quedar-se al Regne Unit, amb la de Catalunya, en què la convocatòria del 9-N ha quedat en suspens després que el govern espanyol la va recórrer al Tribunal Constitucional.

El diari argumenta que "una qüestió tan complexa i emocional com la identitat nacional no pot quedar reduïda a un afer estrictament legal". D'aquesta manera, rebutja el plantejament del govern de Mariano Rajoy, que al·lega que no vol ni pot permetre la consulta perquè, al seu parer, no encaixa en la Constitució.

Segons l'editorial, la "línia dura" d'Espanya amb Catalunya fa que l'independentisme sigui "més fort, més passional i potencialment més perillós".

L'editorial assegura que, tal com va passar amb la fi de la violència d'ETA al País Basc, que es va acabar quan "les dues parts van acceptar negociar", també a Catalunya "hi ha marge per a un acord polític". El rotatiu recorda que Catalunya se sent maltractada per Espanya en inversió pública, tenint en compte la riquesa que aporta a la caixa comuna, i conclou que els sondejos han demostrat que "una sòlida majoria votaria per quedar-se a Espanya si tinguessin la impressió que obtenen una part més justa del pastís econòmic".

Anar al contingut