La cancellera Merkel, al Bundestag, visiblement preocupada. (Foto: Reuters)
La cancellera Merkel, al Bundestag, visiblement preocupada. (Foto: Reuters)
Nova York

"The New York Times" avisa del risc de fallida d'Espanya i culpa Merkel per la seva gestió de la crisi

"The New York Times" dispara amb bala contra la cancellera alemanya, Angela Merkel. El prestigiós diari l'acusa de guiar Europa per un camí equivocat amb les polítiques d'austeritat. En un editorial titulat "Una sobredosi de dolor", el diari apunta que Espanya està més a prop de la fallida i culpa directament la cancellera i "els seus aliats polítics" de ser-ne els responsables ofegant el creixement econòmic de les regions del sud. El diari "Financial Times" també es fixa en Espanya i demana a Mariano Rajoy que no pagui amb els diners dels ciutadans el forat de la banca.

RedaccióActualitzat
Europa i Espanya preocupen a la premsa internacional. El diari "The New York Times" dissecciona la situació econòmica actual a Europa i posa com a principal culpable la cancellera Angela Merkel. La política amb més poder d'Europa seria la responsable, segons el rotatiu, de l'asfíxia del creixement que pot portar Espanya a la fallida.

En el seu editorial, "The New York Times" apunta que Espanya pot ser la pròxima a caure per la mala gestió de la crisi d'Alemanya, El diari veu improbable que Espanya compleixi els seus objectius de dèficit i reclama més mesures de suport al creixement.

En un text titulat "Una sobredosi de dolor", el rotatiu assegura que l'austeritat no està funcionant en absolut. "The New York Times" aconsella a Angela Merkel i als seus "companys equivocats" que reconeguin que cap país pot pagar els seus deutes "asfixiant el creixement econòmic".

El diari nord-americà considera després d'unes setmanes de calma enganyosa i malgrat les injeccions de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE), els països han tornat a la recessió, l'atur està pujant i les previsions de dèficit estan empitjorant.

El diari considera que els objectius de dèficit del 5,3% pel 2012 i del 3% pel 2013 són "probablement inabastables". "The New York Times" recorda que l'economia espanyola es contraurà aquest any un mínim d'un 2% i que com més es contregui el PIB "més cauran els ingressos, requerint uns retallades  pressupostàries més grans".

Mesures poc efectives de Rajoy

Tot i reconèixer el deute del sector públic espanyol és dels més baixos d'Europa, el diari també té paraules dures cap a l'executiu de Mariano Rajoy.

Segons l'editorial, per aconseguir reduir el dèficit, Rajoy ha proposat una sèrie de "males mesures", com retallar la inversió pública necessària per millorar la competitivitat, les polítiques actives d'ocupació o la sanitat i l'educació. En una frase lapidària, el diari apunta: "Estafar la força de treball de demà per pagar per la bombolla immobiliària d'ahir no té sentit econòmic".

No pagar el forat de la banca

Per la seva banda, el diari econòmic "Financial Times" adverteix Rajoy que s'ha de mantenir ferm davant la banca. En un article d'opinió, el rotatiu apunta que el govern espanyol ha de garantir que els ciutadans no acabin assumint la despesa que suposa el rescat de les entitats financeres. Si no ho fa, l'article apunta que es posa en risc el futur del país.
Anar al contingut