Portada del diari "The Guardian" sobre l'escàndol de l'espionatge. (Foto: Reuters)
Portada del diari "The Guardian" sobre l'escàndol de l'espionatge. (Foto: Reuters)
Nova York

"The Guardian" i "The Washington Post" guanyen el premi Pulitzer per la cobertura del "cas Snowden"

El jurat ha premiat la tasca de "The Washington Post" i l'edició nord-americana del britànic "The Guardian"

RedaccióActualitzat

"The Washington Post" i l'edició nord-americana del britànic "The Guardian" han rebut el Premi Pulitzer de periodisme per haver publicat les revelacions de l'exanalista de la CIA Edward Snowden sobre els programes de vigilància digital de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units.

El jurat reconeix el diari britànic per "encendre un debat sobre la relació entre el govern i el públic sobre qüestions de seguretat i privacitat", mentre que, pel que fa al "The Washington Post", assegura que les seves "informacions acreditades i reveladores van ajudar el públic a entendre com les revelacions s'emmarquen en el marc més ampli de la seguretat nacional".

El premi, que s'ha concedit aquest dilluns a la nit a Nova York, el reben en l'apartat de servei públic per haver destapat que la NSA fa servir programes informàtics per controlar de manera massiva, arreu del món, comunicacions privades com correus electrònics i trucades de veu. Arran de les filtracions de Snowden, els dos diaris guardonats van descobrir que Washington havia interceptat també comunicacions de diversos mandataris internacionals aliats dels EUA i que els programes de control tenien accés als servidors d'empreses líders d'Internet, com Google, Microsoft, Apple o Facebook.

Snowden destaca la feina dels reporters

El principal protagonista de l'escàndol sobre l'espionatge, Edward Snowden, ha assegurat en un comunicat que aquest premi per als dos diaris que van destapar el cas suposa un reconeixement per a "tots els que creuen que el públic té un paper en el govern". Des del seu asil a Rússia, l'extreballador dels serveis secrets nord-americans ha destacat el valor dels periodistes que van treure a la llum aquestes informacions. "Ho devem als esforços dels reporters valents i els seus col·legues que van continuar treballant malgrat l'extraordinària intimidació".

Els periodistes Glenn Greenwald, Ewen MacAskill i la cineasta Laura Poitras van liderar les investigacions de "The Guardian", mentre que Barton Gellman va ser el principal responsable de la cobertura feta per "The Washington Post".

Premis per a Reuters i "The Boston Globe"

"The Guardian" i "The Washington Post" no han estat els únics mitjans de comunicació premiats. L'agència Reuters s'ha endut el Pulitzer de reportatges internacionals per la cobertura que va fer de la persecució de la minoria musulmana a Mianmar, l'antiga Birmània.

Per la seva banda, el diari "The Boston Globe" ha guanyat també un Pulitzer pel seu seguiment dels atemptats a la Marató de Boston, l'any passat,en la categoria de notícies d'última hora. El jurat ha destacat el seguiment "exhaustiu" i amb "empatia" de la tragèdia que va fer el diari.

Un altre dels triomfadors de la nit ha estat "The New York Times", que s'ha emportat els dos premis en la categoria de fotoperiodisme.

Els Premis Pulitzer els concedeix la Universitat de Columbia i tenen una quinzena de categories, entre les quals hi ha també teatre, poesia, música o llibres.

Anar al contingut