Família afganesa en una casa abandonada a Velika Kladusa, a Bòsnia (Reuters/Marko Djurica)

"The Game" a Bòsnia: la perillosa ruta dels migrants per arribar al cor d'Europa

Aquesta zona dels Balcans s'ha convertit en un cul de sac per a milers de persones que fugen de la guerra i de la pobresa, però que, en molts casos, acaben deportats

RedaccióActualitzat

La via canària ha pres protagonisme els últims mesos a les rutes més conegudes que els migrants utilitzen per arribar a Europa travessant el  Mediterrani: la de l'estret, la de Líbia cap a Itàlia i l'oriental, de Turquia cap als Balcans.

Però n'hi ha una altra que passa més desapercebuda, que els atura a les portes orientals de la Unió Europea, en la frontera entre Bòsnia i Croàcia.

Aquesta zona s'ha convertit en cul de sac per a milers de persones que fa molts mesos van començar un llarg viatge fugint de la guerra i de la pobresa.

Si aconsegueixen passar la frontera, sovint la policia croata els expulsa en calent, entre agressions i maltractaments.

El periodista Joan Giralt ha acompanyat dues famílies afganeses en el seu intent de travessar la frontera.

El programa "El món", de TV3, ha recollit el seu relat en el següent vídeo:

 

 

La ruta practicable oberta dels Balcans, la de Bòsnia, s'ha anomenat "The Game", "El joc". La meta és arribar a un país de la Unió Europea i demanar-hi asil. Però aquest somni es converteix, la majoria de les vegades, en malson. Les esperances, les hores, els dies, els quilòmetres a l'esquena s'esvaeixen. I han de tornar tornen a la casella de sortida. Al coll d'ampolla en què s'ha convertit Bòsnia per a milers de persones.

Joan Giralt va poder documentar una part d'aquest "game" acompanyant dues famílies amb nens de 3 a 11 anys que fugien de l'Afganistan. Volien arribar a Alemanya per començar una nova vida.

"No són criminals. Moltes vegades se'ls titlla així per crear aquest nosaltres i aquest vosaltres, aquest rebuig. El que demanen és un dret fonamental que tenim tots, que és el dret d'asil."

La travessia clandestina és un perillós joc del gat i la rata, amb una policia armada, vigilant i sospitosa de cometre il·legalitats, segons denuncien les ONG.

Pocs ho aconsegueixen i menys a la primera. El desenllaç més comú és tornar a l'inici, com a deportats.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut