Londres

"The Economist" alerta que l'economia espanyola és insostenible

Espanya afronta problemes econòmics insostenibles i s'ha convertit en el nou germà pobre d'Europa segons la revista britànica "The Economist". En un article sobre la conjuntura espanyola, el setmanari diu que Espanya és el país europeu que ha notat la crisi amb més severitat en l'últim any, i la mostra més clara és que la taxa d'atur ha arribat al 19%, la segona més alta de la Unió Europea, després de Letònia. La revista parla de "ressaca estructural, en un país que es va emborratxar a base de totxos i ciment abans que explotés la bombolla immobiliària el 2007"

Actualitzat
Espanya necessitarà més temps i més cures per sortir de la crisi que altres països europeus. Així sentencia en el seu article "The Economist" el futur de l'economia espanyola malgrat el que pugui dir "l'etern optimista", tal com defineix el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. El setmanari britànic recorda que fins i tot els experts més optimistes no esperen la recuperació fins al 2011.

"The Economist", que afirma que la credibilitat de Zapatero va veure's seriosament afectada quan es negava a admetre l'abast dels problemes d'Espanya mentre el país estava entrant en recessió, ressalta que malgrat que ara comença a admetre la bombolla immobiliària el president espanyol continua defensant que el potencial de creixament de l'Estat es manté per sobre de la mitjana de la zona euro.

L'article critica sense embuts el sistema laboral espanyol, qualificant-lo d'ineficient i injust. Assegura que es protegeix treballadors ineficients mentre cauen els incentius per preparar joves i treballadors temporals. Defensa una major flexibilitat laboral per combatre la improductivitat i alerta del risc de bancarrota de les petites i mitjanes empreses, "exprimides entre unes dures lleis laborals i la sequera credítica".

"The Economist" també menciona la llei d'economia sostenible, aprovada aquest mateix divendres pel Consell de Ministres espanyol. No ho fa, però, per deixar-la en un bon lloc, ja que considera que està plena de bones intencions però que es queda curta en mesures.

Anar al contingut