"The Chosen" d'Antonio Chavarrías recrea l'assassinat de Trotsky en mans del català Ramon Mercader

La nova col·laboració de Televisió de Catalunya "The chosen – L'escollit" narra els fets ocorreguts el 1940 en què Ramon Mercader va ser reclutat pel GPU per assassinar Lleó Trotsky.

Antonio Chavarrías s'ha capbussat en una història apassionant que va canviar el rumb de la història. El català i militant del GPU Ramon Mercader  va ser ensinistrat a Rússia pel general Kotov i posteriorment dut a Mèxic, per ordre de Stalin, per dur a terme l'atemptat que va posar fi a la vida de Trotsky.  
 
Lleó Trotsky va ser un polític i revolucionari rus d'origen jueu que es va enfrontar políticament i ideològicament a Stalin. Va haver de marxar de la Unió Soviètica i es va haver d'exiliar a Mèxic. Però Stalin volia carregar-se el seu contrincant. L'escollit per dur a terme l'assassinat de Trotsky va ser Ramon Mercader.
 
El rodatge s'ha dut a terme a Mèxic i a Barcelona al llarg de vuit setmanes. El guió es va anar construint a base de buscar les veritables fonts  i de recompondre els fets, com si fos un mosaic, amb la dificultat de què deixar fora sense que afectés la pel·lícula. El director segueix els passos de Mercader des que va ser reclutat a través de la seva mare, Caridad del Río (Elvira Mínguez), l'any 1937 pel serveis d'espionatge soviètic per formar part de la missió secreta de l'assassinat de Trotsky. El mexicà Alfonso Herrera dóna vida al personatge de Ramon Mercader. Henry Goodman, Hannah Murray, Julian Sands, Emilio Echevarría, Alejandro Calva, Javier Gorino, Roger Casamajor i Brontis Jodorowsky, entre d'altres, completen la llista d'actors d'aquesta apassionant història a cavall del thriller, el gènere d'espies, el de la preparació d'un crim i el d'amor.
 
És una producció d'Alebrije Cine y Vídeo i Oberon Cinematográfica, amb la participació de Televisió de Catalunya i TVE i amb el suport de l'ICAA, l'ICEC, Ibermedia Desarrollo i Programa Media.
 
Sinopsi:
Reclutat pel GPU (Servei Secret Soviètic) Ramon Mercader, un jove oficial que lluita contra Franco durant la Guerra Civil Espanyola, és entrenat i dut a Mèxic per assassinar Lleó Trotsky.  Per tal d'eliminar sospites, el GPU li proporciona una identitat nova (Jacques Monard) i com a ciutadà belga el posaran en contacte a París amb la jove trotskista Sylvia Ageloff amb qui mantindrà una relació amorosa. Sylvia era la secretària particular de Trotsky. A principis de 1940, Sylvia, Ramon i la família Trotsky es retroben a Mèxic. Després d'un fracàs estrepitós per part del GPU d'assassinar Trotsky, Mercader és finalment escollit per dur a terme el pla traçat per Stalin.
 
 
Fitxa tècnica i artística:
 
Direcció : Antonio Chavarrías
Guió: Antonio Chavarrías
Producció executiva: Antonio Chavarrías i Mónica Lozano
Intèrprets: Alfonso Herrera, Elvira Mínguez, Henry Goodman , Hannah Murray, Julian Sands, Roger Casamajor, Emilio Echevarría, Alejandro Calva, Javier Gorino, Brontis Jodorowsky, entre d'altres.
Direcció de fotografia: Guillermo Granillo
Música: Joan Valent
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut