Yamagami estava a l'atur des del maig i tenia un greuge amb una organització per ara desconeguda
Yamagami estava a l'atur des del maig i tenia un greuge amb una organització per ara desconeguda (The Yomiuri Shimbun/Reuters)

Tetsuya Yamagami, l'home que va disparar a Shinzo Abe per rancor amb una arma casolana

El detingut per l'assassinat diu que buscava venjança contra una organització conservadora vinculada al mandatari japonès

RedaccióActualitzat

La policia japonesa segueix investigant l'assassinat de l'exprimer ministre Shinzo Abe. La policia ja ha pres declaració al detingut, Tetsuya Yamagami, que ha explicat que no tenia res personal contra Abe, sinó contra una organització conservadora vinculada al mandatari japonès.

Yamagami, de 41 anys, actualment estava a l'atur, però va treballar tres anys per a les forces navals del país. Ell mateix es va fabricar l'arma del magnicidi. De fet, segons la televisió pública japonesa NHK, l'home tenia diverses armes casolanes. Les fabricava amb canonades metàl·liques, fusta i cinta adhesiva.

Les imatges de l'assassinat mostren com el tret no és net:


I aquest és l'aspecte de l'arma que va fer servir Yamagami. Fa uns 40 centímetres i, segons els mitjans japonesos, era la més mortífera que havia construït:

El detingut va disparar dos trets. Un va tocar al coll de Shinzo Abe i l'altre al pit.


Un greuge amb una organització

En l'interrogatori, l'home ha explicat que el motiu de l'atemptat estava relacionat amb una organització molt vinculada al mandatari nipó.

L'autor confés de l'assassinat hauria mencionat problemes familiars derivats de la pertinença de la seva mare a aquesta organització de possible caràcter religiós.

Yamagami havia assenyalat el polític per fomentar aquest grup religiós que va arruïnar la seva mare per l'excés de donatius que els feia, segons publica l'agència oficial de notícies japonesa Kyodo.

El detingut ha confessat que la seva primera intenció era la de matar el líder d'aquest grup. Pensava que estaria també a l'acte electoral amb Abe, però no el va trobar i va disparar l'exministre.

La policia no ha donat el nom d'aquesta organització.

Un cop va disparar, Yamagami no va fer cap intent per fugir.


Revisaran la seguretat

L'exprimer ministre japonès el van ferir en un míting en ple carrer. Hi havia agents de policia de la prefectura de Nara, que no van veure com l'home treia l'arma i no el van poder aturar a temps.

Les autoritats japoneses han decidit revisar els dispositius de seguretat i reforçar-los davant les eleccions parcials al Parlament d'aquest diumenge.

Tetsuya Yamagami després de dispara el segon tret
Tetsuya Yamagami després de disparar el segon tret (The Asahi Shimbun/Reuters)

Mentrestant, les restes mortals d'Abe ja han arribat a la seva residència de Tòquio.


Un precedent, amb una catana

La violència armada no és habitual al Japó, on les armes estan fortament prohibides des de 1958. Hi ha poques armes a les cases i s'estima que només un de cada 300 japonesos té una arma.

I pel que fa als morts per arma de foc, les xifres també són molt baixes, comparades amb altres països del G7. Hi ha un mort l'any per cada 3.000.000 habitants, menys per exemple que al Regne Unit i Alemanya.

Tot i això, hi ha alguns precedents de violència armada contra càrrecs polítics. El 2007, l'alcalde de Nagasaki va morir per trets de pistola, en un cas relacionat amb el crim organitzat.

El precedent més impactant, però, no va ser amb una arma de foc. El 1960, un home va matar el candidat socialista Inejiro Asanuma en un debat televisiu. Ho va fer amb una catana un jove nacionalista crític amb les idees d'esquerres del polític.

El magnicidi es va retransmetre en directe per televisió.

El moment en què van atacar amb una katana el candidat socialista
El moment en què van atacar amb una catana el candidat socialista (Viquimèdia/Domini Públic)

El 1960, l'avi del mateix Abe, Nobusuke Kishi, que també va ser primer ministre japonès, va ser apunyalat fins a sis cops per un militant de dretes. L'home, però, només va patir ferides en una cuixa i va poder salvar la vida.

ARXIVAT A:
Japó
Anar al contingut