Tests d'antígens a les farmàcies amb certificat clínic, una opció per a les vacances
L'autotest d'antígens es pot fer a cas o amb supervisió a la farmàcia (Reuters/Arnd Wiegmann)

Tests d'antígens a les farmàcies amb certificat clínic, una opció per a les vacances

El certificat clínic no serveix per accedir al certificat Covid de la UE, però sí per viatjar als països on no és necessari aquest requisit

Actualitzat
TEMA:
Covid-19

A les farmàcies augmenta aquest dies de més mobilitat i vacances la demanda per fer testos d'antígens, sobretot els supervisats i validats pels farmacèutics, que permeten -en alguns casos- moure's i accedir a alguns llocs.

Amb el test d'antígens supervisat s'obté un certificat clínic que es registra a La Meva Salut. Aquest certificat no serveix per obtenir el   certificat Covid de la Unió Europea, però pot servir per viatjar a països on no es demani el certificat europeu. Per això Aina Surroca, secretària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, recomana comprovar els requisists en cada cas.

"És útil per a gent que vol tenir una certa mobilitat, i que vol tenir el resultat a La Meva Salut, tot i que és important que comprovin que per a la mobilitat que volen fer en tenen prou amb aquest informe clínic o si els demanen un certificat europeu, o un altre tipus de documentació com les PCR, que no les podem fer a la farmàcia."

Per viatjar amb el certificat Covid de la UE calen anàlisis clíniques que s'han de fer en laboratoris homologats, on aquests dies d'estiu i de vacances també han notat una pujada en la demanda d'aquestes proves, i s'hi han format cues fins i tot en diumenge.
 

Per a què és útil el certificat clínic?

D'altra banda, el professionals de la salut recorden que els autostests no tenen ni la fiabilitat ni la validesa de les PCR. Ariadna Condon, farmacèutica, coordinadora de farmàcies de Barcelona Nord, adverteix que aquest certificat que s'obté és útil si no es va enlloc on calgui el certificat Covid de la Unió Europea o una altra documentació.

"Tens la tranquil·litat de poder-te relacionar amb les persones del teu voltant, anar al poble, etcètera. Però no el confonguem amb el certificat de la UE que es demana per a viatjar a altres països, perquè això és un autotest."

Tot i això, per a moltes  persones que aquests dies es mouran pel territori o es retrobaran amb la família, aquesta prova és una bona opció per anar tranquil, com és el cas del Raúl Oquendo.

"Me'n vaig d'aquí dos dies al poble amb els meus avis i, com que són persones de risc, vull ferme un test d'antígens per no posar-los en risc."

Els autotests es poden comprar des de fa 15 dies a la farmàcia (ACN/Laura Fíguls)

 

Autotest, fer-lo a casa o a la farmàcia?

L'autotest d'antígens es pot comprar a la farmàcia i fer-lo a casa o es pot fer sota la supervisió del farmacèutic. Qui se'l fa a casa només ha de comunicar el resultat al seu centre d'atenció primària si és positiu, però els supervisats a la farmàcia es registren tots al web La Meva Salut. En cas de resultat negatiu, els usuaris reben un certificat clínic.

Aquest test supervisat no té un preu homologat, ni està subvencionat, i pot variar segons la farmàcia.

No totes les farmàcies fan els test supervisats, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, CCFC, en publica la llista en cada una de les demarcacions, en algunes cal demanar cita prèvia.

Fa quinze dies, el 19 de juliol, les farmàcies van començar a supervisar tests a monitors i nens i nenes per anar de colònies en un cribratge gratuït. A l'hora es va autoritzar la venda d'autotests a les farmàcies i a partir de divendres passat aquest autotest es pot fer supervisat pels farmacèutics.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut