Unes amigues a la plaça de la Independència de Girona (ACN/Aleix Freixas)

Terrasses plenes i botigues a mig gas a la Catalunya que estrena la fase 1

Les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf s'han afegit a la fase 1

Actualitzat

Hi havia ganes de normalitat, la de sempre, i de recuperar l'esmorzar i la cervesa a les terrasses, que permet la fase 1, i el temps assolellat hi ha ajudat.

Aquesta setmana estrenen fase 1 les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central, així com les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf. S'afegeixen a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, que fa una setmana que ja hi són. Barcelona i l'àrea metropolitana hauran d'esperar.

 

L'obertura de les terrasses ha estat progressiva, amb preparatius d'última hora per adaptar-se a les recomanacions de cada municipi per recuperar la normalitat. Calia assegurar-se, metre en mà, que es respectava la distància de dos metres entre les taules i que es complien totes les mesures de seguretat.

 

La majoria d'establiments han obert i omplert les terrasses. Alguns negocis han optat per eliminar el servei de cambrers i tots els clients han de demanar i pagar a la porta, mentre una persona els desinfecta la taula i els indica a on seure.

Alguns propietaris s'han vist una mica desbordats i demanen paciència, com la propietària del bar Lo Marraco de Lleida:

"La gent s'ho ha de prendre amb calma i nosaltres també. Sobretot, paciència. Si cal, s'ha de fer cua, com hem fet amb les farmàcies."

 

Feina desigual al comerç

El petit comerç ha obert majoritàriament, amb ganes de buidar una mica l'estoc que s'hi ha acumulat durant dos mesos. Algunes compres eren més urgents, com electrodomèstics que s'han fet malbé o roba per als nens que han canviat de talla, però és difícil generalitzar. També cal recordar que l'aforament és limitat i, per tant, poden entrar poques persones dins de l'establiment.

 

 

Després de la confusió que hi ha hagut sobre les rebaixes, que finalment es podran fer, sembla que la majoria de botiguers s'estimen més esperar a fer descomptes i intentar abans fer una mica de calaix.

Segons el president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, el 90% dels comerços de la ciutat han obert, per exemple, però faltar saber com reaccionaran els clients, i es veurà quants negocis han pogut sobreviure en un termini de tres a sis mesos:

"Els endarreriments de pagaments d'alguns impostos han estat molt bé, però d'aquí a uns mesos arribaran tots de cop i, si l'economia no s'ha reactivat, molts comerços es veuran obligats a tancar."

 

La crisi també ha fet que els que estaven a punt de jubilar-se no obrin, i els que ja passaven per un moment difícil han preferit abaixar la persiana de manera definitiva.

 

Hotels tancats

Al Baix Empordà, l'únic hotel que ha obert és el San Jorge, amb 120 habitacions. Tenien dues reserves i s'han anul·lat, però calculen que els primers clients començaran a arribar-hi dimecres.

La gran majoria d'hotelers de la Costa Brava no volen obrir encara i no s'atreveixen a posar una data concreta. Saben que la clau és que hi hagi més mobilitat entre regions i amb l'estranger, i també cal saber com serà aquest estiu l'accés a les platges.

També els espais de culte, com les esglésies, han pogut tornar a fer missa, amb moltes mesures de seguretat i sense aigua beneïda.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescaladaComerç
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut