Blanes

Teresa Franquesa guanya el Premi Recull de narrativa

Un any més s'han lliurat els premis Recull de Blanes, uns dels guardons literaris de més prestigi, que han arribat a la 44a edició recordant el seu creador, Benet Ribas. El Recull de narrativa ha estat per a Teresa Franquesa, de Barcelona, per "Matèria viva", 19 històries independents i entrelligades de fets viscuts per l'autora. El de poesia se l'ha endut el recull presentat pel jove Max Besora, de Barcelona. El de periodisme ha premiat l'article que David Figueres, de Reus, ha fet sobre la periodista i escriptora assassinada Anna Politkóvskaia, a qui va conèixer personalment el 2004. I Jaume Pomar, de Palma, s'ha endut el premi de retrat literari per l'escrit sobre Llorenç Villalonga, autor de "Bearn". El jurat ha decidit no adjudicar el de teatre.

Actualitzat

La sorpresa de la 44a edició dels Recull ha estat el Premi Joaquim Ruyra de narrativa per una, fins ara, desconeguda Teresa Franquesa. De professió biòloga, l'escriptora barcelonina ha guanyat el guardó amb la novel·la "Matèria viva", 19 històries independents i entrelligades de fets que ha viscut la mateixa autora.

El Premi Benet Ribas de poesia ha estat per a "L'espectre electromagnètic", del també barceloní Max Besora. Besora, de 28 anys, ha presentat una poesia trencadora que "ha deixat desconcertat bona part del jurat", ha reconegut la secretària dels premis Recull de Blanes, qui també ha assegurat que han decidit premiar la seva obra per "xocant, per bona i perquè possiblement estem davant un nou valor de la poesia catalana".

D'altra banda, el Premi Salvador Reynaldos de periodisme ha anat a parar a les mans del reusenc David Figueres pel seu article "Una tardor resplendent", dedicat a la periodista russa Anna Politkóvskaia, assassinada el 7 d'octubre del 2006 a Moscou. El llibre descriu la visita de Politkóvskaia a Barcelona, convidada per la plataforma cultural PEN Català, només unes setmanes abans de ser assassinada.

Per la seva part, el Premi Rafel Cornellà de retrat literari ha estat pel retrat de Llorenç Villalonga, una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX, que ha fet el mallorquí Jaume Pomar.

Finalment, el Premi Josep Ametller de teatre ha estat declarat desert. Pel jurat, cap de les 15 obres presentades a concurs estava "ben acabada".

Les cinc categories dels premis Recull 2008 han comptat amb la participació d'un total de 121 originals de 112 autors.

Anar al contingut