Teresa Duran: "M'agrada tornar senzilles coses complicades"

Guardonada amb el Premi Trajectòria de la Setmana per la seva contribució a la divulgació cultural

Pere GavíriaActualitzat

L'escriptora, traductora, il·lustradora, investigadora i un llarg etcètera, Teresa Duran, ha estat reconeguda amb el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català.

Va començar a fer de traductora amb Gianni Rodari, i ara, als 70 anys, continua en actiu i ha escrit més de cent llibres de literatura infantil i juvenil.

"A finals dels seixanta, principis dels setanta tot estava per fer i tot era possible. I el privilegi és que, com que ningú sabia com se fa, però se sabia que calia, doncs carta blanca, tira, tira que si t'equivoques ja et picarem la cresta."

La Teresa Duran va tirar tant com va poder. Segurament per això, quan parla d'ella mateixa, es defineix com a cul d'en Jaumet o una tastaolletes. L'apassiona la cuina i ha sigut cuinera. Però el Premi Trajectòria li arriba per la feinada que ha fet al voltant dels llibres.

"He lluitat per democratitzar el saber, que no té perquè ser pedant ni erudit. M'agrada que un llibre pugui tenir tant camp per córrer i fer de suport de tants mons. Té la imatge, té la maquetació, té el format, té la tipografia, té el contingut."

 

Toca moltes tecles, especialment en la literatura infantil i juvenil. Escriptora, il·lustradora, traductora, crítica, comissària d'exposicions, pedagoga... El seu estudi és ple d'àlbums il·lustrats que són font d'inspiració en un gènere que sol plantejar un gran repte.

"M'agrada la divulgació i m'agrada tornar senzilles coses complicades. Escriure breu, buscar només la punta de l'iceberg."

Barcelonina, nascuda en una casa tan plena de llibres com la seva. Teresa Duran està convençuda que la seva trajectòria és una cruïlla de moltes altres trajectòries que han acabat formant aquesta apassionada de la ficció. O de la mentida, com prefereix anomenar-la.  

"La ficció és el nom refinat de la mentida. Regalo mentides a tort i a dret. Crear un món de mentides, que ves a saber si no és el món real, és fantàstic."

Entre els llibres que ha escrit destaca "Joanot de Rocacorba" (1982), i algunes de les seves obres s'han traduït al castellà, al francès, al portuguès, al coreà, per les quals ha rebut diversos premis. El 2007 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

 

Duran ha estat reconeguda per La Setmana pel seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca de divulgació de l'univers literari català entre infants i joves.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut