Tercera dosi contra la Covid: per què ara no es posa a tothom

A Catalunya s'han posat 458.000 dosis de reforç, però la decisió d'administrar-les a més col·lectius depèn de l'estratègia que s'esculli per frenar la pandèmia

Mònica Bertran i BrancósActualitzat

A Catalunya ja hi ha 458.000 persones que han rebut la tercera dosi, que és en realitat una dosi de reforç per als col·lectius amb més risc de tenir una malaltia greu i els més exposats al virus.

Ara s'administra a persones que viuen o treballen en residències, persones immunodeprimides i a tots els més grans de 70 anys, i a partir de mitjans de desembre ja es començarà a posar als més grans de 60 i als sanitaris.

Però, per què no s'està administrant, per ara, a les persones més joves?

Tot i que en altres països europeus ja s'està fent, les taxes de vacunació i la situació epidemiològica que tenim aquí, en aquests moments, no ho fan necessari.

Per a la població general, la tercera dosi serviria si es volgués tallar la transmissió perquè no es torni a descontrolar.


Vacunat i amb Covid: cada cop més habitual

Les persones vacunades que s'infecten ja no són una anècdota. En cap cas, però, això vol dir que les vacunes no funcionin.

Quan ens vacunem, comencem a generar anticossos que ens protegeixen fins a un 90% tant de la infecció com de la malaltia greu.

Però passa el temps i el nombre d'anticossos baixa, tal com explica Julià Blanco, del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa.

"Al cap de sis mesos de la vacunació, com que els anticossos de primera línia de defensa cauen, la protecció contra la infecció es perd parcialment. Però la protecció contra la malaltia severa encara la tenim, i es manté al 90%".


Això passa perquè queden les cèl·lules de memòria, la segona línia de defensa.

El nostre sistema immunitari recorda la vacuna i ataca el virus de seguida, i per això les infeccions en persones vacunades són gairebé sempre lleus.

Però 90% no és 100%, i per això Blanco assegura que en persones immunodeprimides i de més de 60 anys és recomanable posar una tercera dosi.

"Són persones més fràgils, qualsevol infecció en aquestes persones és una complicació, per tant, si evitem aquesta infecció, evitarem aquestes complicacions."


Evitar el col·lapse de l'atenció primària

És exactament per la mateixa raó que la vacuna de la grip també es posa a aquestes persones i no a tothom.

En la població general, de moment, la tercera dosi de la Covid no es considera necessària perquè passaria la malaltia lleu.

Però es podria plantejar si la transmissió creixés tant que, tot i que els hospitals en principi no es col·lapsarien, si que es col·lapsés l'atenció primària.

Ho explica Yoseba Cánovas, que és director de l'Equip Atenció Primària del passeig Sant Joan de Barcelona.

"Al final es visiten, se'ls fan proves i se'ls fa un control a l'Atenció Primària. Ara mateix podem atendre de manera normalitzada totes les patologies que tenen els pacients i que no són Covid, però si la pandèmia es torna a disparar pot ser complicat."


Però per ara no estem en aquest punt. Tot i que les vistes per Covid als CAP han crescut un 20% en una setmana i ja són 7.000 diàries, estem molt lluny, per exemple, de la cinquena onada, quan es van arribar a pics de 40.000.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut