Tercer recurs de les elèctriques contra el descompte per famílies vulnerables

Tercer recurs de les elèctriques contra el descompte per famílies vulnerables

Tercer recurs de les elèctriques contra el descompte per famílies vulnerables

Redacció Actualitzat
TEMA:
Pobresa energètica
El descompte està pensat per als consumidors en situació de vulnerabilitat

El descompte està pensat per als consumidors en situació de vulnerabilitat

Les cinc grans elèctriques espanyoles -Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa, EDP y Viesgo- han presentat recurs per la via contenciosa-administrativa contra la nova normativa que regula el bo social, segons informa l'agència Efe. Aquest bo significa un descompte en el rebut de la llum per als consumidors en situació de vulnerabilitat.

El recurs de les elèctriques afecta el reial decret i l'ordre ministerial que desenvolupen el reial decret-llei 7/2016 de 23 de desembre,  que va establir el nou mecanisme de finançament del bo social.

Aquest reial decret-llei va ser aprovat en el Congrés de Diputats el 31 de gener, amb 248 vots a favor, 77 en contra i 15 abstencions. Substituïa l'anterior, que va ser anul·lat pel Tribunal Suprem.

En el cas del reial decret el recurs s'ha presentat davant del Tribunal Suprem i en el de l'ordre ministerial a l'Audiència Nacional.

No es coneixen amb detall tots els arguments de les elèctriques, perquè de moment la majoria només ha presentat una interposició, que significa la voluntat de recórrer, però no la demanda en si. Però sí que es coneix una de les bases del recurs: les companyies consideren que el bo social, com qualsevol ajut de caràcter social, s'hauria de finançar amb càrrec als pressuposts de les administracions públiques. Els operadors no ho volen assumir.

També consideren que les comercialitzadores anomenades d'últim recurs no han d'assumir més costos perquè, segons les elèctriques, gairebé es troben en pèrdues per l'escàs marge de guanys que tenen. Algunes comercialitzadores són petites empreses independents, però altres són filials de les grans elèctriques.

De fet, el reial decret estableix que el cost del bo social serà assumit per totes les comercialitzadores i no només per les que també tenen activitats de generació i distribució, com establia l'anterior. Segons el Ministeri d'Energia, el nou model tindrà un cost d'entre 230 i 235 milions d'euros anuals, aproximadament un 25% més que l'anterior.

Tercer recurs de les elèctriques

Aquest serà el tercer recurs de les elèctriques contra el bo social. Les dues primeres vegades, el Tribunal Suprem els va donar la raó. El 2012 se'ls van retornar els costos del finançament, 200 milions que es van carregar al rebut de la llum. El 2016 es va decidir que caldria tornar uns 300 milions que sortirien del superàvit de tarifa. El govern espanyol va recórrer aquest pagament al maig al Tribunal Constitucional, que encara no s'ha pronunciat.

Segons el nou reial decret, tenen dret a sol·lcitar el descompte els consumidors considerats vulnerables, que són els que tinguin una renda -de manera individual o conjunta si formen part d'una unitat familiar- inferior a 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) -si no hi ha unitat familiar ni cap menor-, inferior a 2 vegades si és unitat familiar amb un menor i inferior a 2,5 vegades si hi ha dos menors en la unitat familiar. També hi tenen dret els que tenen carnet de família nombrosa o aquelles unitats familiars en què tots els membres rebin pensions de jubilació o incapacitat permanent i rebin la quantitat mínima. També existeix la condició de consumidor en risc d'exclusió social si es compleixen altres circumstàncies. 

El descompte és del 25% i arriba al 40% en els casos de risc d'exclusió. Es calcula que uns dos milions i mig de consumidors demanaran el bo social.

ARXIVAT A:
Pobresa energètica Economia de butxaca