Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Tercer grau o l'exemple d'Oriol Pujol: com poden obtenir permisos els presos del procés

En el primer cas es pot limitar amb l'aplicació del "període de seguretat" que vol la Fiscalia, mentre que l'altre depèn de la junta de la presó

Roger Rovira Actualitzat
TEMA:
Procés català

Oriol Pujol ha sortit aquest dilluns de la presó, després que Justícia li ha concedit permisos per motius de feina sense tenir el tercer grau penitenciari. Pujol només anirà a la presó a dormir. Una mesura que la Fiscalia, per cert, ha dit que recorrerà.

 

Oriol Pujol en una imatge d'arxiu amb el seu advocat Xavier Melero
 

Experts en aquest àmbit del dret penitenciari han explicat a TV3 si aquesta possibilitat podria aplicar-se als presos del judici del Suprem, si acaben sent condemnats a presó.

La legislació preveu dues possibilitats perquè una persona condemnada surti de presó durant el dia.
 

Període de seguretat

Una, aplicable als polítics independentistes jutjats al Suprem, és si són classificats com a presos en tercer grau. Una via que la Fiscalia vol impedir amb l'anomenat període de seguretat, pensat principalment per a delictes de terrorisme, en què, obligatòriament, no es permeten permisos fins a la meitat de la condemna. Una petició que, segons juristes consultats, Fermín Morales, catedràtic de Dret Penal, i Inés Guardiola, advocada i doctora en Dret Penitenciari, que en poques ocasions es demana abans que la sentencia estigui feta.

"De vegades, no tantes, la Fiscalia demana amb caràcter previ a la sentència el període de seguretat i el Tribunal pot donar-ho o no. A la pràctica, jo veig més com a advocat que aquestes qüestions es veu en més en l ''àmbit d'execució de condemna."


"No és habitual perquè en els casos que no són taxats per llei i que és obligatori aplicar el període de seguretat no és gens habitual, ni que es sol·liciti ni que s'apliqui."

Dos dels fiscals del judici del procés, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena 

 

El cas d'Oriol Pujol

L'altra via és la que ha permès la sortida d'Oriol Pujol de la presó. Una possibilitat del reglament penitenciari -per motius laborals, amb informes tècnics favorables- que tenen aquest any 141 presos a Catalunya, aplicable també als presos independentistes. Tot i això, les diferències de casos -per exemple, que Oriol Pujol estigui condemnat a dos anys i mig i que els líders independentistes s'enfrontin a penes de 25 anys- ho fa més complex.
 

Inés Guardiola, advocada i doctora en Dret Penitenciari


Per Inés Guardiola, l'aplicació en un primer moment, depèn de l'aprovació de la Junta de la presó, després de la direcció general d'Institucions penitenciaries i finalment del jutjat de vigilància.

"Això el que permetria és que, si la Junta ho aprova, com dependrien de la direcció general d'Institucions penitenciàries a Catalunya, que el centre ho aprovés, que poguessin sortir en segon grau en aplicació de l'article 100.2, i no sigui fins que el jutjat de vigilància (penitenciaria) es pronuncii si finalment s'aplica o no."

A l'espera del final del judici i de saber-se la sentència, aquestes són dues possibilitats legals que poden ser revocades per un jutge si la Fiscalia ho demana. En moltes ocasions, però, quan el pres ja ha sortit al carrer.
 

ARXIVAT A:
Procés català Judici procés Judicial

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut