Els nou presos independentistes jutjats per l'1-O
Els nou presos independentistes jutjats per l'1-O (CCMA)

Tercer grau dels presos de l'1-O: crítiques al "retard injustificat" de tres mesos

Forcadell i Bassa hauran d'esperar una setmana més per saber si tornen o no a la presó en règim tancat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem encara no ha resolt sobre el tercer grau dels líders independentistes empresonats i continuarà deliberant la setmana que ve. Els advocats denuncien un retard injustificat de més de tres mesos que només perjudica els presos i les preses.

Es tracta d'una decisió que inquieta especialment Dolors Bassa i Carme Forcadell, que continuen gaudint d'aquest règim de semillibertat i que els últims dies han expressat el seu convenciment que el Suprem els hi revocarà tal com ha demanat el fiscal.

Forcadell i Bassa pendents de si el Suprem revoca el règim de tercer grau
Forcadell i Bassa, pendents de si el Suprem els revoca el règim de tercer grau (CCMA) (CCMA)

No és el cas dels presos de Lledoners. A petició de la Fiscalia, la justícia ja els va suspendre el tercer grau a finals de juliol. I des d'aleshores, pràcticament no han pogut sortir del centre penitenciari.

L'alt tribunal ha estat deliberant aquest matí, però ha decidit que ho haurà de continuar estudiant la setmana que ve perquè hi ha una trentena de recursos presentats i s'han de deliberar tots. Es tracta, però, d'un retard que els advocats dels presos independentistes consideren injustificat.

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, diu que no hi ha cap justificació per trigar gairebé quatre mesos a fer aquesta resolució i que es tracta d'un retard que se suma al de la sentència del procés. Pina recorda que el judici es va acabar el juny del 2019 però que la sentència no es va dictar fins a l'octubre d'aquell any.

Al seu torn, el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, confia que el Tribunal Suprem aprovi el règim de tercer grau que els presos tenen suspès i ho faci des d'un vesant tècnic i no polític.

El tercer grau és un règim que permet a qui l'obté estar-se al centre penitenciari només per dormir-hi entre setmana i passar els caps de setmana fora de la presó, mentre que el segon grau, al qual es pot accedir quan s'ha complert una quarta part de la condemna, restringeix el nombre de dies de llibertat vigilada a 36 l'any.


Canvis de règim al llarg de l'any

A principis d'any, els presos van començar a gaudir un a un de l'article 100.2 del règim penitenciari, que els permetia sortir unes 12 hores al dia per anar a treballar. Però a mitjans de maig un jutge de vigilància penitenciària de Lleida va obrir la porta a la revisió d'aquesta concessió.

A principis de juliol, les juntes de tractament de les presons on estan reclosos els líders del procés van proposar que es concedís el tercer grau a tots els presos independentistes, una mesura que se'ls va atorgar. El 23 de juliol l'alt tribunal va suspendre el 100.2 a Forcadell. I a finals del mateix mes, la Fiscalia va sol·licitar la suspensió dels tercers graus concedits.

Dos jutjats de vigilància penitenciària farien efectiva aquesta sol·licitud del tercer grau contra Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, primer, i contra Josep Rull i Jordi Turull, després, mentre que un altre magistrat el mantenia per a Carme Forcadell i Dolors Bassa.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésDolors BassaCarme Forcadell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut