Demostració de la teràpia d'art i psiquiatria al MNAC
Demostració de la teràpia d'art i psiquiatria al MNAC
Barcelona

Teràpia psicològica amb art del MNAC per a pacients de l'Hospital Vall d'Hebron

Projecte pioner per tractar l'estrès posttraumàtic a través de l'art

Actualitzat

L'Hospital Vall d'Hebron i el MNAC investiguen nous tractaments terapèutics i emocionals a través de l'art per a pacients amb trastorns psiquiàtrics.

La iniciativa engega amb un projecte per controlar l'estrès posttraumàtic.

En el projecte hi participaran una trentena de dones en situació de vulnerabilitat i amb estrès posttraumàtic, 15 de les quals seguiran la nova teràpia al MNAC un cop per setmana i durant dues hores.

El cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, explica que s'han seleccionat una sèrie d'obres que permeten canalitzar i fer aflorar emocions que, d'una altra manera, són més complexes o més difícils de verbalitzar.

"El que volem és poder aconseguir el control de la simptomatologia de l'estrès posttraumàtic, reduir aquests efectes negatius respecte de l'estat d'ànim i, evidentment, el que ens ha d'ajudar és a guanyar una major autoestima i tenir més resiliència cap a les situacions actuals d'estrès que es trobaran en el seu dia a dia, en nou context com és viure a la nostra societat."

És la primera vegada que s'avaluaran científicament els beneficis de la teràpia amb art, una estratègia que en el futur també es podria fer servir per a trastorns com l'autisme, el TDAH o la síndrome alcohòlica fetal.

Es tracta d'un tractament innovador per tractar la depressió i altres trastorns psiquiàtrics dins un museu, que arrencarà amb dones amb estrès posttraumàtic, que viuen situacions de vulnerabilitat i tenen un origen cultural divers.

Aquesta teràpia per tractar trastorns psiquiàtrics dins un museu té precedents al Canadà i a Anglaterra.
 

Pel director de l'MNAC, Pepe Serra, el museu també pot ser un espai de salut. Treure les emocions i els pensaments, assegura, és una manera de créixer, de conèixer-se.

"És un exemple boníssim de com un museu pot sanar, ser un espai de relax, de meditació, d'expressió i d'empoderament i crec que ho és per a tots els ciutadans."

El projecte combinarà personal hospitalari amb tècnics del Museu.
 

ARXIVAT A:
ArtSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut