Barcelona

Teràpia amb gossos per tractar nens amb la síndrome d'alcoholisme fetal

El Vall d'Hebron és el primer hospital del món que estudia l'eficàcia d'aquest tractament contra la SAF

RedaccióActualitzat

Tractar la síndrome d'alcoholisme fetal (SAF) amb gossos. Aquest és l'objectiu de la prova pilot pionera a tot el món que han començat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona amb una vintena de pacients, d'entre 6 i 16 anys.

Els afectats per aquesta síndrome tenen danys cerebrals causats pel consum d'alcohol de la mare durant l'embaràs. Són molt moguts, els costa concentrar-se i els falten habilitats socials, com, per exemple, per entendre les normes o els dobles sentits. Altres símptomes poden ser impulsivitat o problemes psicomotrius i de conducta.
 


Durant l'hora de teràpia, els nens tenen menys ansietat i poden treballar les habilitats socials.

La psiquiatra i responsable del programa de SAF de Vall d'Hebron, Núria Gómez, destaca que aquesta síndrome té una prevalença "més gran que l'autisme" i afecta tant nens adoptats –majoritàriament de països de l'est d'Europa- com autòctons. Gómez afegeix que té un impacte important:

"És una patologia greu i complexa, infradiagnosticada a tot el món, amb molt d'impacte social i que comporta un fort estigma".

 


En Denis, de 15 anys, i l'Alexei, de 8, són dels menors atesos a Vall d'Hebron. Des de fa un mes, fan teràpia setmanal amb les gosses Laica, Vamba, Pipa i Lila. La seva mare, Inés Benítez, assegura que ja en nota els efectes:

"Ara tenen molta més paciència, es concentren més, ja es pot parlar amb ells."

Segons la mare, tots dos tenen dificultats per adaptar-se a l'escola. Gràcies al vincle amb els gossos, la teràpia ja no és una obligació, sinó que hi van amb gust.

L'objectiu del Vall d'Hebron és ampliar fins a 120 els nombre de pacients de la prova pilot. Si es demostra que la teràpia és eficaç, la intenció és aplicar-se en altres situacions, com la paràlisi cerebral o les cures pal·liatives.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut