Barcelona

Tensió i agressions a diputats en el setge dels indignats al Parlament de Catalunya

La protesta convocada pels indignats que han acampat durant setmanes a la plaça de Catalunya ha derivat en incidents i imatges insòlites al parc de la Ciutadella. La protesta contra les retallades amb motiu del debat dels pressupostos ha acabat amb insults i agressions a diputats, 36 ferits i almenys 4 detinguts. El president de la Generalitat, la presidenta del Parlament i una part del govern i de l'oposició han hagut d'arribar a la cambra catalana en helicòpters. Els moviment ha convocat centenars de persones en una seguda a la plaça de Sant Jaume i després s'ha llegit un manifest de condemna a la violència a l'Arc de Triomf. Els diputats han pogut abandonar a peu el Parlament. Aquest dimecres a la nit, un grup d'indignats es concentra a les portes de la comissaria de les Corts i demana informació sobre els arrestats.

Actualitzat
Els indignats han explicat en un manifest llegit al passeig Lluís Companys que les agressions i els insults als diputats no tenen res a veure amb l'esperit del moviment, que recull a les seves bases que és pacífic. Atribueixen aquest comportament a un grup reduït de persones que no representa el col·lectiu. A la plaça de Sant Jaume, les persones concentrades han decidit anar cap a l'Arc del Triomf per després dirigir-se de nou al parc de la Ciutadella.

Cap a dos quarts de nou del vespre, un cop acabada la sessió, els diputats han pogut abandonar el Parlament a peu i envoltats per un fort desplegament policial, amb furgons i agents antiavalots establerts per tot el passeig Pujades i proximitats. El membres del govern han sortit amb els vehicles oficials i han estat escridassats i xiulats per persones que s'hi aplegaven a les portes. El diputat de CiU David Bonvehí, que utilitza cadira de rodes, ha sortit del recinte en un vehicles dels Mossos d'Esquadra.

A la nit, la protesta s'ha traslladat a la comissaria de les Corts. Un grup d'indignats es concentra a les portes d'aquesta comissaria, on creuen que són els arrestats pels aldarulls de la jornada. Demanen informació sobre els arrestats i diuen que s'hi quedaran fins que n'obtinguin.

Càrregues per obrir pas als diputats

El miler de persones que han passat la nit als voltants del parc de la Ciutadella s'han despertat amb la ferma intenció, malgrat les crítiques dels diputats i les advertències d'Interior, de fer un cordó humà per impedir que els polítics entressin al Parlament.

Amb aquesta finalitat havien fet barricades als accessos del parc de la Ciutadella, que les autoritats havien tancat aquest dimarts a la tarda per impedir que els manifestants passessin la nit a l'interior. Cap a les set del matí, però, efectius policials han començat a desbloquejar un dels accessos al parc, el que hi ha al passeig de Pujades amb Wellington, i s'han trobat la resistència dels indignats, que ho han volgut impedir. S'han viscut moments de tensió, ja que els agents han fet algunes càrregues i han fet servir les porres i, fins i tot, s'han llançat algunes boles de goma.

Escopinades i pintades contra els diputats


Una cinquantena de vehicles policials i un gran nombre d'agents han format un cordó de seguretat en aquest accés per tal que els diputats poguessin entrar al parc i assistir al debat dels pressupostos al Parlament. A quarts de nou del matí han començat a entrar els primers pel seu propi peu, però les escridassades dels indignats i les consignes com ara "Ningú ens representa, ningú" i "Menys policia i més educació" han derivat en agressions, escopinades i insults.

Una de les afectades ha estat la diputada del PSC Montserrat Tura, que han ruixat amb un esprai negre, i el diputat d'ICV Joan Boada, que han ruixat, en aquest cas, amb esprai vermell. A més, a Jordi Miralles, d'EUiA, li han tirat una pela de plàtan. L'exconsellera i diputada del PSC Marina Geli ha hagut de marxa enrere quan intentava accedir a la cambra i ha estat perseguida i increpada per manifestants durant mitja hora, pels carrers pròxims als parc de la Ciutadella.

Intenten robar el gos pigall d'un diputat cec

Un grup de persones que participaven en les protestes han intentat robar el gos pigall del diputat de CiU Josep Maria Llop, que és cec, i a qui han sacsejat mentre es dirigia al Parlament acompanyat del també diputat de CiU Jordi Turull. Els joves els han acorralat en un garatge, els han colpejat, insultat i els han amenaçat de mort.  

Turull ha increpat els indignats: "No us cau la cara de vergonya pel que esteu fent?", els ha preguntat enfurismat. Un indignat li ha contestat: "És cec, però també és un diputat. I de Convergència". Un altre dels joves ha intentat arrabassar a Josep Maria Llop el gos guia, que ha agafat la corretja de l'animal per evitar-ho.

Finalment els dos diputats han aconseguit arribar a una cruïlla on es trobaven diversos agents de la Guàrdia Urbana, que els han escortat fins a un dels accessos al Parlament.

Mas i De Gispert, en helicòpter

En vista dels esdeveniments, s'han modificat els plans i els diputats han deixat d'accedir a peu al parc de la Ciutadella. El president català, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han arribat per aire a la cambra. Han aterrat en helicòpter dins del recinte del parc per esquivar el setge dels indignats, i no han estat els únics.

A partir d'aquell moment, la resta de diputats han entrat també en helicòpter o bé en grups, en vehicles policials, després que ha afluixat la pressió dels indignats i només una cinquantena continuaven concentrats a l'accés al parc. Fins a set vegades més han aterrat helicòpters a la Ciutadella amb el gruix dels membres del govern i els líders parlamentaris. A més, per un accés a través del Zoo ha arribat una columna de cotxes oficials que també han aconseguit esquivar el setge dels indignats. Duien diputats que han estat esperant en comissaries de la zona, protegits, fins que la situació millorés.

Mentrestant, i amb un quart d'hora de retard, el ple al Parlament ha començat, tot i que amb mig hemicicle buit pels diputats que encara no havien aconseguit arribar a la cambra. L'ordre del dia, a més, s'ha modificat per donar prioritat al debat dels pressupostos i molts diputats han arribat un cop iniciat el ple.

Més incidents i intents de pacificació

Els incidents no s'han acabat aquí, ja que un cop els diputats ja eren al Parlament i quan els efectius dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han començat a desmuntar el dispositiu de seguretat, els indignats han llançat diversos objectes contra els agents i els vehicles policials. Llaunes, ous, ampolles de plàstic i pots de fum han estat algunes de les "armes" llançades.

Enmig de la tensió, també hi ha hagut algun intent de negociació per part dels Mossos amb els "indignats". A l'entrada a la Ciutadella pel Zoo, un mosso ha intentat que els indignats es moguessin per desbloquejar el pas. Els manifestants li han deixat, fins i tot, un dels seus megàfons per poder parlar. Només alguns han fet cas del policia i alguns han intentat al llarg del matí fer de pacificadors i han intercedit entre policia i violents per aturar els aldarulls.

Per la seva banda, els periodistes han tingut moltes dificultats per fer la seva feina i explicar el que estava passant. Alguns fins i tot han estat agredits per part d'alguns manifestants. Tot plegat ha portat a convocar una reunió extraordinària amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la mesa del Parlament, els presidents i els portaveus dels grups i els subgrups parlamentaris per analitzar la situació.

Puig surt del Parlament en helicòpter per seguir l'operatiu des del Cecor

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha abandonat el Parlament en helicòpter per seguir l'operatiu policial establert per la presència d'indignats des del Centre de Coordinació (Cecor), segons han explicat fonts del departament. El conseller, doncs, ha sortit del Parlament de la mateixa manera que hi havia arribat al matí.

Una trentena de ferits i una vintena d'identificats

Almenys 36 persones han resultat ferides lleus durant els aldarulls entre els indignats que intentaven impedir l'entrada dels diputats al Parlament i els Mossos d'Esquadra. Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), dotze dels ferits són agents dels Mossos d'Esquadra, que han rebut l'alta al mateix lloc dels fets, i tres més del total de persones ateses han estat traslladades a l'Hospital del Mar.

Almenys quatre persones han estat detingudes. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han identificat uns 20 joves que han saltat les tanques del parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament català, segons han informat a Europa Press fonts policials. La majoria són nois, tot i que també hi ha alguna noia, que han posat una fèrria oposició als agents, i malgrat que no han estat detinguts, els han identificat i es preveu obrir diligències contra ells.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut