Camions d'ajuda humanitària
Camions d'ajuda humanitària
Caracas

Veneçuela trenca relacions amb Colòmbia i bloqueja els camions amb ajuda humanitària

Guaidó assegura que els primers camions colombians han travessat la frontera, però l'exèrcit veneçolà els bloqueja el pas i de moment no han pogut entrar al país

RedaccióActualitzat

El primer carregament de l'ajuda humanitària enviada pels Estats Units i els seus aliats ja ha entrat a Veneçuela des del Brasil; així ho ha anunciat l'autoproclamat president Juan Guaidó.

 

Però a la frontera amb el Brasil hi ha hagut aldarulls i sembla que l'entrada de camions amb ajuda no s'hauria fet efectiva. El Parlament veneçolà, de majoria opositora, ha denunciat que s'haurien comptabilitzat quatre morts i més de 20 ferits de bala.

En unes declaracions davant d'altres líders polítics i periodistes a la població colombiana de Cúcuta, fronterera amb Veneçuela, Guaidó ha afegit que un altre comboi de 14 camions hauria sortit de Colòmbia.

 

 

Però l'entrega de tota l'ajuda humanitària no serà fàcil, perquè Nicolás Maduro ha tancat tots els punts fronterers.

La gent forma un corredor humà

De totes maneres, centenars de veneçolans s'han aglomerat aquest dissabte al costat colombià del pont internacional Simón Bolívar, que comunica Cúcuta amb la ciutat veneçolana de Táchira, per formar un corredor que permeti passar l'ajuda humanitària cap al seu país.

La gent s'ha plantat al mig del pont i ha demanat a la Força Armada Nacional Bolivariana, que bloqueja el pas, que permeti l'entrada de l'ajuda.

 

 

Diversos membres de la força armada han desertat i una tanqueta de la policia militaritzada hauria atropellat dues persones. Una de les ferides seria una periodista xilena que era al lloc dels fets.

També s'han tirat granades lacrimògenes per mirar de dispersar els concentrats.

Guaidó s'ha entrevistat amb cinc membres de l'exèrcit que haurien desertat:

 

Guaidó assegura que els primers camions colombians han travessat la frontera, però l'exèrcit veneçolà els bloqueja el pas.

L'exèrcit ha impedit que finalment l'ajuda passés a Veneçuela des de Colòmbia. No només pel pont Simón Bolívar, sinó que també ha estat impossible fer-ho pel pont internacional Francisco de Paula Santander.

 

 

Aquesta situació es dona el mateix dia que el mandatari colombià, Iván Duque, ha liderat l'enviament a Veneçuela d'ajuda humanitària. Maduro ha trencat relacions diplomàtiques amb Colòmbia

Enmig dels enfrontaments que persisteixen en aquesta zona entre opositors i militars, l'autoproclamat president ha fet una crida a l'exèrcit perquè, ha dit, "es posi al costat correcte de la història", en paraules textuals.

Caracas es divideix en dues manifestacions

Els chavistes es manifesten a Caracas en "defensa de la revolució", mentre que, per l'altre costat, l'oposició es manifesta per demanar a les forces armades que permetin que l'ajuda humanitària arribi a Veneçuela. Els chavistes han mobilitzat desenes de milers de persones a la plaça Bolívar. El mateix Nicolás Maduro els ha convocat per defensar, ha dit, la independència i el respecte.

En el seu parlament, Nicolás Maduro ha dit que no es doblegarà mai i ha demanat als militars que el defensin.

"La meva vida està consagrada totalment a la defensa de la pàtria. En qualsevol circumstància no em doblegaré mai, no em rendiré mai, sempre defensaré la nostra pàtria amb la meva vida, si cal fer-ho."

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut