Tensió creixent al Golf entre l'Iran i l'Aràbia Saudita, amb els EUA d'espectador

RedaccióActualitzat

S'incrementa la tensió al golf Pèrsic. L'Aràbia Saudita llança un advertiment a l'Iran i li demana que eviti la inestabilitat a la zona. Assegura que, si hi ha amenaces, respondran amb fermesa. La tensió ha crescut després que Riad ha acusat Teheran d'ordenar un atac, aquesta setmana, contra dues plantes petroleres saudites.

Els houthis, els rebels proiranians del Iemen, han reivindicat un atac amb drons contra estacions de bombament d'oleoductes saudites. Els últims dies també hi ha hagut sabotatges contra dos petrolers saudites, un mercant dels Emirats i un vaixell noruec.

El règim saudita ha demanat la convocatòria extraordinària de les cimeres de la Lliga Àrab i del Consell de Cooperació del Golf a causa d'atacs i sabotatges contra infraestructures petroleres. Les reunions es podrien fer d'aquí 10 dies i no es descarta que es decideixin mesures militars. En tot cas, s'afegirien a l'actual desplegament nord-americà al Golf per suposades amenaces iranianes, que inclouen un portaavions nuclear i bombarders B-52.

El govern saudita ha assegurat que no vol cap guerra amb l'Iran, però que defensaran els seus interessos.


Els Estats Units, espectador a la zona

L'escalada de tensió també és entre els Estats Units i l'Iran. Molts temen que la campanya que Washington ha llançat contra Teheran hagi agafat un rumb de col·lisió inevitable.

Només en l'últim any, s'ha retirat de l'acord nuclear -que, per cert, l'Iran complia- li ha reimposat sancions econòmiques i ha decretat un embargament del petroli que està arruïnant el país. També ha qualificat com a terrorista la guàrdia revolucionària i està reforçant la presència militar a la regió.

 

 

L'objectiu és forçar el règim a canviar el tarannà, però no és clar que ho aconsegueixi i, en canvi, els riscos d'intentar-ho són molt alts.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut