Policies al carrer a Sydney
La presència policial i de l'exèrcit al carrer és constant a Sydney (EFE/Mick Tsikas)

Tensió a Sydney per la política Covid zero: nou setmanes confinats per 200 casos diaris

El govern ha desplegat l'exèrcit al carrer i multa amb fins a 50.000 euros qui es manifesti contra les mesures

RedaccióActualitzat

La política Covid zero d'alguns països, en especial de Nova Zelanda i Austràlia, ha rebut molt elogis. Consisteix a combinar un confinament dur amb mesures de rastreig de casos. L'objectiu és tallar d'arrel l'expansió del virus i així poder tornar abans a la normalitat reduint els contagis i la mortalitat. Fins ara ha funcionat, però a Austràlia cada cop hi ha veus més crítiques amb el preu que cal pagar.

A Sydney, on viuen cinc milions d'habitants, estan confinats des de finals de juny i fins al 28 d'agost. Nou setmanes en què només es permet la mobilitat essencial. Les mesures de l'estat de Nova Gal·les del Sud inclouen la prohibició d'accedir a platges i parcs. La mobilitat està restringida a 10 quilòmetres i només per anar a la feina, a cuidar algú, a comprar o a fer exercici. Les estacions de tren estan tancades.

Havia de durar pocs dies, però s'ha allargat i ja és un dels més llargs al país des de l'inici de la pandèmia. El problema és que els casos continuen sortint, a una mitjana d'uns 200 per dia. A Catalunya, actualment estem en els 4.000 contagis diaris.

La policia s'ha desplegat per aturar les protestes, que incompleixen les mesures anticovid
La policia s'ha desplegat per aturar les protestes, que incompleixen les mesures anti-Covid (Reuters/Loren Elliott)

La ciutat s'ha convertit en el principal centre de contestació a les restriccions anti-Covid. La política de les autoritats de confinar immediatament genera un malestar creixent en sectors de signe ideològic divers, que es mobilitzen a través de les xarxes socials.

La tensió ha anat creixent i aquesta setmana el govern ha desplegat l'exèrcit al carrer. L'objectiu és ajudar a controlar que es compleixin les mesures, però també aturar les protestes anticonfinament. Manifestar-se pot ser sancionat amb una multa de fins a 50.000 euros.

S'escampa pel país

Al confinament de Sydney s'hi suma ara els dels ciutadans de Brisbane. Inicialment està previst per tres dies, però es podria allargar. Un confinament estricte després d'haver-se detectat sis nous casos de la variant delta a l'estat de Queensland.

Brisbane és la tercera ciutat d'Austràlia. Hi viuen 3,2 milions de persones. Les autoritats asseguren que només amb mesures ràpides i fermes es pot contenir el brot i evitar que s'estengui de manera incontrolable.

Els carrers estan deserts a Sydney com en els dies del confinament més dur a Europa
Els carrers estan deserts a Sydney com en els dies del confinament més dur a Europa (Reuters/Loren Elliott)

Les xifres de vacunació

La població australiana es fixa en un altre detall. Fins ara, la política del govern era efectiva, però ara està fallant amb la vacunació. Només un 14% té la pauta completa, una de les xifres més baixes dels països de l'OCDE.

Les autoritats diuen que mantindran la política de confinaments immediats fins que el 70% de la població adulta estigui vacunada.

Les xifres de la pandèmia mostren que fins ara la política Covid zero ha estat efectiva, si més no pel que fa a la mortalitat. Des de l'arribada del coronavirus han mort 923 persones al país i han tingut 33.000 casos per a una població de 25 milions d'habitants.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut