Tensió a l'alça entre Bolívia i Espanya amb expulsions creuades de diplomàtics

RedaccióActualitzat

El confús incident de dissabte a prop de l'ambaixada mexicana a Bolívia, amb implicació de policies espanyols, ha derivat en crisi diplomàtica. El govern bolivià ha decretat l'expulsió dels diplomàtics espanyols involucrats i l'ambaixadora mexicana. I el govern espanyol hi ha respost amb la mateixa moneda, expulsant tres diplomàtics bolivians.

Aquest dilluns la presidenta de Bolívia, Jeanine Áñez, ha donat 72 hores a la diplomàtica espanyola que va visitar divendres l'ambaixadora de Mèxic a La Paz així com a la mateixa ambaixadora perquè abandonin el país després de l'incident ocorregut arran d'aquesta visita.

"Aquest grup de representants dels governs de Mèxic i d'Espanya ha lesionat greument la sobirania i la dignitat del poble i del govern constitucional de Bolívia."

La resposta espanyola: expulsar tres diplomàtics bolivians i els ha declarat persones no grates. Espanya també ha donat 72 hores als tres diplomàtics bolivians per marxar. En un comunicat, el govern de Pedro Sánchez diu que respon així al "gest hostil" del govern interí de Bolívia. Tot i així, ha demanat rebaixar l'hostilitat.

 


Què va passar a l'ambaixada?

Un home amb accent castellà, emmascarat, armat i proferint insults en un carrer de La Paz. És l'escena que ha provocat la crisi diplomàtica a tres bandes entre Espanya, Bolívia i Mèxic. L'alerta la van donar uns veïns d'un barri exclusiu de la capital boliviana quan van veure aquells individus sospitosos anant pel carrer.

En principi, els emmascarats eren quatre, membres dels GEO, el cos d'elit de la Policia Nacional. Eren allà escortant dos diplomàtics espanyols que es dirigien a l'ambaixada de Mèxic a fer, oficialment, una visita de cortesia.

El personal diplomàtic espanyol, acompanyat de 4 policies, es va dirigir a l'ambaixada mexicana de la ciutat boliviana de La Paz. Bolívia diu que la visita dels diplomàtics espanyols tenia com a objectiu fer sortir clandestinament del país antics càrrecs del deposat mandatari Evo Morales.

El nou govern ultraconservador bolivià fa setmanes que manté el setge a l'ambaixada mexicana perquè a dins hi ha refugiats 9 membres de l'antic govern d'Evo Morales, alguns acusats de sedició i terrorisme. Les autoritats bolivianes creuen que els diplomàtics espanyols pretenien en realitat rescatar els refugiats.

Espanya ha demanat disculpes per l'incident, però insisteix que només era una visita de cortesia. Al govern de Bolívia no li quadra l'explicació.

ARXIVAT A:
Bolívia Policia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut