Tenir unes vacances ja contractades permetrà no ser a la mesa electoral el 23J

Per estalviar-se ser membre d'una mesa, cal que les vacances estiguin contractades abans del 29 de maig i anul·lar-les suposi un "perjudici econòmic" o un "trastorn greu"

RedaccióActualitzat

Les persones que tinguin un viatge o un allotjament de vacances contractat i els toqui ser membre d'una mesa electoral a les generals del 23 de juliol podran presentar-ho com a excusa per renunciar a aquesta obligació. Això sí, caldrà que estiguin contractades abans del 29 de maig, quan es van convocar les eleccions.

Així ho ha decidit la Junta Electoral Central aquest dijous. "Si la jornada electoral coincideix amb un desplaçament o estada de vacances, que hagi estat contractat abans de la data de convocatòria de les eleccions, la cancel·lació de les quals ocasioni un perjudici econòmic o un trastorn greu al sol·licitant, pot ser considerat com a excusa per les Juntes Electorals de Zona, sempre que s'asseguri la integració plena de les taules i que s'acrediti documentalment la deguda antelació del contracte, així com el perjudici econòmic o trastorn greus al·legats", ha resolt.

Aquesta podria ser una preocupació per a molts ciutadans, per la convocatòria per sorpresa de les eleccions en ple estiu. La decisió de la JEC pot deixar-los una mica més tranquils. En principi, la llei electoral estableix quines causes són acceptables per estalviar-se ser en una mesa i, entre aquestes, hi ha una part que deixa en mans de les juntes electorals de zona. Una és justament els "perjudicis econòmics importants".

Doncs bé, amb aquest argument, ara també es podrà al·legar que es tenen les vacances tancades. Això sí, cal poder documentar-ho.

El sorteig per als membres de les meses electorals del 23J es farà entre els dies 26 i 30 de juny i es comunicaran en un termini de tres dies. Es poden presentar les al·legacions durant els 7 dies posteriors a rebre la notificació a les juntes de zona, que tenen 5 dies per resoldre.

Si et toca ser en una mesa electoral el 23J i no t'hi presentes, t'exposes a una pena de presó d'entre tres mesos i un any o a una multa de 6 a 24 mesos. Així ho estableix l'article 143 de la LOREG. 
 

El DNI serà necessari per entregar el vot per correu

La JEC també ha aprovat exigir a tots els electors que votin per correu s'identifiquin amb el DNI o amb un document anàleg a l'hora d'enviar la papereta i dipositar el vot. Ha pres aquesta decisió després del cas de frau de vots per correu a Melilla.

La Junta assenyala que si no es pogués acudir personalment a lliurar la documentació, se n'haurà d'atorgar una autorització perquè l'entregui una altra persona, que haurà d'estar signada per l'elector i acompanyar-se de fotocòpia del vostre DNI o document anàleg.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut