Temporada Alta explora els problemes per accedir a l'habitatge amb 'Com destruir una casa'

ACN Girona - El festival Temporada Alta estrena aquest cap de setmana el muntatge 'Com destruir una casa', dirigit per Oriol Morales i Aleix Plana. Aquesta producció aprofundeix en els problemes que tenen moltes persones per accedir a un habitatge digne a Barcelona. Per recrear aquesta problemàtica les actrius Karin Barbeta, Marta Fíguls i Carolina Morro posen veu a diversos testimonis reals de persones que malviuen a Barcelona perquè no poden pagar el preu d'un lloguer. A més, també es llegeixen diversos tuits de veïns que han de conviure amb pisos turístics il·legals i les molèsties que els hostes originen. 'Com destruir una casa' s'estrena aquest divendres a les vuit del vespre a la sala la Planeta de Girona.

A través d'un treball del postgrau en fotoperiodisme que feia Aleix Plana va descobrir alguns dels testimonis que vivien en barraques a la zona del puig de Montcada, a les rodalies de Barcelona. Aquesta i altres històries reviuen aquest 2022 amb el muntatge 'Com destruir una casa' que dirigeixen Oriol Morales i Aleix Plana. Es tracta d'un muntatge que posa de manifest les dificultats que té la societat per accedir a un habitatge digne.

Oriol Morales ha detallat que han optat per explicar testimonis reals a través d'una obra de teatre documental perquè d'aquesta manera el públic pugui veure "que qualsevol persona pot viure una situació similar". De fet, Morales ha recordat que moltes vegades es veuen documentals sobre desnonaments però que els espectadors "pensen que no els pot passar a ells". Ara, Morales ha optat per centrar el muntatge en testimonis reals per generar més empatia entre el públic, en comptes de crear un relat fictici.

Una part de testimonis i una altra de dades

'Com destruir una casa' compta amb dues parts molt marcades. En una es mostra la part d'investigació i entrevistes a testimonis. Les tres actrius Karin Barbeta, Marta Fíguls i Carolina Morro ajuden a posar veu a diversos testimonis enregistrats. També hi ha vídeos amb entrevistes que es projecten en tres pantalles.

La segona part de l'espectacle es basa en diferents dades que el director, Oriol Morales, i el dramaturg, Aleix Pina, han trobat a les xarxes o als mitjans de comunicació. Entre d'altres, s'ironitza sobre les dificultats de l'accés a un pis de lloguer a través d'un concurs fictici en què ajuden a una persona a trobar un lloguer al barri de Gràcia.

Les tres actrius exposen com una persona sola amb un sou mitjà no pot accedir a cap pis de lloguer destinant-hi tan sols 500 euros, un terç del seu sou. Per això amplien la cerca a tota la ciutat fins trobar un sol estudi sense finestres. Morales ha remarcat que amb aquestes escenes intenten mostrar que el problema de l'habitatge no només afecta a "aquells qui no tenen feina", sinó que hi ha persones amb contracte laboral que només poden pagar pisos que "no compleixen les mesures de salubritat".

Pressió dels pisos turístics

A més, el muntatge també posa de manifest la pressió que viuen diversos veïns de Barcelona amb els pisos turístics il·legals. Ho fan llegint una sèrie de tuits d'un veí que habitualment no podia dormir per la fressa que feien els hostes d'un apartament del mateix replà. Finalment, l'home va acabar marxant del pis.

'Com destruir una casa' s'estrena aquest divendres a la sala la Planeta de Girona a les vuit del vespre. Hi haurà dos passis més, un el dissabte a les vuit i un altre el diumenge a les sis de la tarda. El muntatge forma part del cicle de teatre Verbatim.

Anar al contingut