Una tromba d'aigua baixant per dels ponts de l'Espluga de Francolí destrossats per la riuada del 2019
Un dels ponts de l'Espluga de Francolí destrossats per la riuada del 2019 (ACN/Eloi Tost)

Tempestes, inundacions i pedra: què fer per protegir-se de les pluges de tardor

Protecció Civil demana a la ciutadania que es faci més responsable de la seguretat personal, tenint en compte que la crisi climàtica farà que aquests episodis siguin més freqüents i violents

RedaccióActualitzat

Què hem de fer abans, durant i després d'un episodi de pluges intenses? Protecció Civil ha demanat a la gent que es faci més responsable de la seguretat personal, tenint en compte que la crisi climàtica farà que fenòmens meteorològics com inundacions o pedregades siguin més freqüents i violents.

Amb aquest objectiu, ha instat a replantejar-nos, com a societat, la manera com s'afronten els episodis de pluja intensa i abundant, habituals a la tardor.
 

Consultar les eines de seguiment del temps

-Cal estar atents a les previsions i consultar eines com els radars del Servei Meteorològic de Catalunya, així com els mitjans de comunicació o les xarxes socials de Protecció Civil (Twitter, Facebook, Instagram i YouTube).


Abans de les pluges

-Coneix les zones inundables de l'entorn on et mous (casa, feina, universitat...). Pots consultar-ho al Mapa de Protecció Civil.  

-Revisa periòdicament la teulada i mantén nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.  

-Si vius en zona inundable i tens garatge o soterrani, preveu mesures de protecció i disposa d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).  

-Si vius en zona inundable, tingues elements d'utilitat a mà, com ara un transistor, la documentació personal, els medicaments indispensables i roba de protecció (impermeables i botes d'aigua). Portar el telèfon mòbil carregat.  

Cotxes destrossats i amuntegats a la platja de les Cases d'Alcanar
Cotxes destrossats i amuntegats a la platja de les Cases d'Alcanar (ACN/Jordi Marsal)

En cas de previsió de pluges  

-Retira el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja.  

-Estigues alerta de possibles restriccions.  

-Adapta o suspèn la mobilitat i les activitats a l'exterior, sobretot en el medi natural, a les zones afectades per les alertes de Protecció Civil. Mai s'han de fer si no es tenen garanties de seguretat suficients.

-Retira els objectes o mobles de l'exterior que l'aigua pugui arrossegar.

 

Si et sorprenen les inundacions a l'exterior  

-En un lloc urbanitzat, busca refugi dins d'un edifici segur i tanca bé portes i finestres.  

-A la muntanya, ves cap a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.  

-Respecta les restriccions i els tancaments d'accés a zones inundables.  

-Mai intentis travessar un gual o zona baixa, perquè la inundació podria ser sobtada i no hi hauria temps de reaccionar. Les rieres seques i els petits rius són els que provoquen més mortalitat.  

-Si ets a la costa i hi ha grans onades, no et quedis a la platja ni als espigons ni t'aturis a contemplar les onades.

-Si algú cau a l'aigua, truca immediatament al 112 i no perdis de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

-Si caus a l'aigua, neda en direcció oposada a les roques i intenta resistir flotant, sense fer cap altre esforç, a l'espera de socors.


Si circules en vehicle  

-Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.  

-Circula preferentment per les rutes principals i les autopistes. Si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la teva posició.

-Allunya't de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis sota els ponts.  

-No travessis rius, rieres ni zones inundades. Encara que no ho sembli, els cotxes floten amb poca alçada d'aigua i els arrossega amb facilitat.

-Si has de travessar un bassal gran d'aigua avança molt a poc a poc a una velocitat curta, per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari. Després d'haver passat, comprova diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.

-Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, cal sortir-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen. Si tens dificultats per obrir la porta, surt ràpidament per les finestres.  

Un cotxe penjant en un carrer destruït per la pluja a Montblanc el 2019
Un cotxe penjant en un carrer destruït per la pluja a Montblanc el 2019 (ACN/Núria Torres)

Si ets a casa

-Si s'inunda el garatge o el soterrani, no baixis mai a treure el vehicle o altres objectes. Pots quedar atrapat per l'aigua.  

-Si els carrers estan inundats i entra aigua dins de casa, no surtis a l'exterior. Puja a les zones altes de casa o de l'edifici. Truca al 112 i fes-te visible.  

-Si a l'edifici on ets no hi estàs segur, surt, tanca la porta i dirigeix-te a algun punt alt de la zona.

-Si s'inunda la casa, tanca l'interruptor general de l'electricitat.  

-Posa els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobretot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.


Si Protecció Civil ha ordenat l'evacuació

-Agafa la documentació personal i els medicaments imprescindibles.  

-Tanca les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat.  

-Tanca i assegura portes i finestres.  

-No caminis per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajuda't d'un bastó per determinar l'alçada de l'aigua o detectar zones perilloses. Segueix les instruccions dels equips d'emergències.

Quan tornis a casa un cop passat el perill

-Fes una inspecció prèvia i no hi accedeixis si hi ha perill d'ensorrament.  

-No manipulis elements elèctrics mullats o altres de similars que estiguin malmesos.  

-Si l'aigua no té garanties de potabilitat, beu aigua embotellada.  

-Revisa l'estat dels aliments abans de consumir-los. No ho facis si s'han mullat i no estàs segur que estiguin bé.  


En cas de calamarsa o pedra  

-Busca refugi immediatament a l'interior d'un edifici o sota cobert. Actua amb calma, però de forma ràpida, perquè pot caure pedra grossa de forma sobtada.  

-Si ets a l'aire lliure sense cap refugi disponible a prop, ajup-te i protegeix-te el cap amb les mans o amb algun objecte.  

-Refugiar-te sota els arbres pot ser perillós i ha de ser l'últim recurs, perquè és freqüent que caiguin branques durant les tempestes fortes.  

Si ets a casa, allunya't de les finestres i assegura't de no situar-te sota una teulada lleugera que pugui ser traspassada per la pedra.

-No surtis a l'exterior fins que s'acabi la pedregada.  

-Quan s'acabi la pedregada, allunya't dels arbres i dels edificis que hagin pogut quedar afectats i retira la pedra acumulada dels embornals i desguassos, sobretot del terrat.


Si la pedra t'enxampa al cotxe

-Atura't i aparta't de la circulació, si pots, perquè la carretera es converteix en una pista de gel. Si no pots, modera la velocitat i incrementa les distàncies de seguretat. Circula per rutes principals i autopistes.

-Si les condicions són extremes, busca refugi fora de la calçada, mai a l'interior de túnels, ni sota els ponts ni als vorals, i senyalitza sempre la ubicació del cotxe amb els llums d'emergència activats.

-Situa't el més lluny possible dels vidres de davant i de darrere del vehicle. Posa una peça de roba o similar davant del vidre per protegir-te si es trenca. Tapa't els ulls amb una peça de roba. No surtis del vehicle fins que no pari de caure calamarsa.


En cas de tempesta elèctrica  

-No t'acostis a elements metàl·lics o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Allunya't de filats, reixats, pals de la llum o vies de tren, sobretot a camp obert, i també de rius, llacs i superfícies humides.

-No et refugiïs sota els arbres, especialment en un arbre que està sol. Si ets a camp obert, és millor anar al bosc, encara que no és del tot segur.

-Evita quedar-te en zones elevades, on pots fer efecte punta i atreure llamps.

-Allunya't dels fons de les valls per evitar crescudes d'aigua associades a la tempesta.

-A l'aire lliure, si no trobes refugi, ajup-te, toca a terra només amb la punta dels peus, encreua els braços sobre els genolls i posa el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se dels trons.

-Els llocs més segurs són els que ens aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Dins del vehicle, tanca bé portes i finestres i no toquis cap part metàl·lica.

-Vigila amb les branques, rètols o murs que puguin caure't al damunt.

 

Si ets a casa

-Tanca portes i finestres per evitar corrents d'aire, que atreuen els llamps.  

-Desconnecta els aparells elèctrics, com televisors o ordinadors, perquè no es facin malbé.

-Allunya't d'instal·lacions elèctriques i no facis servir el telèfon fix.

-Apaga la llar de foc, perquè genera corrents d'aire, i allunya't de la xemeneia.

-Si ets a la banyera o la dutxa, és millor que surtis.

-Tingues preparades llanternes, espelmes o altres sistemes d'enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.

Llamp al port d'Aiguadolç, a Sitges (Jesús Rodríguez)

Si la tempesta et sorprèn a la muntanya o fent esport

-Un cotxe amb les portes i finestres tancades pot ser un bon refugi.

-Desfés-te de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc., i d'objectes que tinguin forma de punxa, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.

-Si la tempesta et sorprèn banyant-te a la piscina, al riu o a la platja, surt immediatament de l'aigua i eixuga't.

-Si la tempesta et sorprèn pescant, deixa la canya.

-Si estàs jugant a golf, allunya't dels pals.

-Evita conduir bicicletes i motos.

-Si navegues al mar, no et quedis a la coberta de l'embarcació.

-Cal esperar mitja hora després de sentir l'últim tro abans de reprendre les activitats a l'aire lliure.

Un terç dels municipis, amb risc alt o molt alt d'inundacions

A Catalunya, segons el pla Inuncat, un terç dels municipis i un 15% de les zones urbanitzades tenen risc d'inundacions.

Un 8% de la població, prop de 630.000 persones, viuen dins de zona inundable.

Els municipis amb més població afectada són de l'àmbit metropolità de Barcelona i de les ciutats de Girona, Lleida, Tortosa i els deltes de l'Ebre i de la Tordera.

Per comarques, totes les del litoral i gran de les del prelitoral estan en risc per la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. També comarques de muntanya, pel desbordament de torrents, i de la plana central, per la poca capacitat dels rius.


El risc natural que més morts ha provocat

Les inundacions són el risc natural que ha provocat més morts i danys materials a Catalunya els últims 10 anys.

Les pluges torrencials del 22 d'octubre del 2019 van causar 7 morts (6 al riu Francolí i 1 a la riera d'Arenys) i destrosses per com a mínim 100 milions d'euros.

Altres episodis greus són ben recents, com el de Mataró el 16 de setembre passat, l'aiguat de l'1 de setembre del 2021 a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita o la llevantada del 19 d'octubre del 2018 a les Terres de l'Ebre.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut