Temperatures rècord de l'aigua al Mediterrani que posen en alerta els científics

Els efectes de la crisi climàtica s'estan notant de forma evident aquest estiu a les costes catalanes, amb temperatures de l'aigua quatre i cinc graus més altes del normal

RedaccióActualitzat

Fa setmanes que les temperatures de l'aigua del mar assoleixen registres de rècord al Mediterrani. L'última setmana de juliol i la primera d'agost hi ha una anomalia de temperatura al Mediterrani. Des de les costes italianes fins a la costa peninsular, és on les temperatures de l'aigua del mar és més alta: quatre o cinc graus per sobre de la mitjana de l'època.

Els primers dies d'agost s'han superat els 27-28 graus a la costa catalana. A Sa Ràpita, la boia que hi ha al sud de Mallorca, l'aigua ha superat els 30 graus. I al mar Menor s'han superat els 31 graus. A Sardenya i Sicília l'aigua està també molt més calenta que altres estius.

(CCMA)

Un estiu molt més càlid del que és habitual, amb poca pluja -o gens-, després d'una primavera calorosa i seca, està confirmant l'alerta dels científics sobre la crisi climàtica i els seus efectes. I un dels senyals més clars de tot plegat és la temperatura de l'aigua del mar, que és anormalment alta.

Els col·lectius que estan habitualment en contacte amb el mar, professionals del submarinisme, del caiac o del surf, reclamen polítiques més decidides i urgents que frenin aquesta pujada de la temperatura marina.

Les onades cada cop més seguides d'altes temperatures a l'aigua del mar ja han començat a afectar, fins i tot, les espècies que viuen al fons marí.

(CCMA)

Jaume Joan, de l'escola de busseig del Club Natació Barcelona, explica que hi ha un increment d'algues invasores i també meduses, que s'apropen més a la platja. Tot, resultat de l'escalfament de l'aigua del mar.

Dani Garcia, de Sk Kayak, ho atribueix, sens dubte, a tot el desgast de l'entorn natural que ha provocat l'home en les últimes dècades: "És molt preocupant, necessitem un canvi urgent".

Les onades de calor marina són cada vegada més freqüents i al fons marí de les Medes ja han començat a deixar rastre (CCMA)

Aquest grup de recerca de l'Institut de Ciències del Mar, dedicat a la conservació marina, fa seguiment de la informació de la temperatura del mar, que s'obté gràcies a sensors com aquest que tenen col·locats a diferents metres de fondària.

A les illes Medes tenen vuit sensors que en les últimes dues dècades han detectat diverses anomalies i onades de calor marina com la que estem vivint ara.

Aquesta setmana la temperatura del mar al voltant de les illes Medes ha marcat un rècord històric: més de 27 graus
Aquesta setmana la temperatura del mar al voltant de les illes Medes ha marcat un rècord històric: més de 27 graus (CCMA)

Joaquim Garrabou, un dels investigadors, comenta que si durant cinc dies seguits tenim temperatures que superen les normals per a l'època, extremadament elevades, "es considera que és un episodi d'onada de calor".

Unes onades de calor marina cada vegada més freqüents i que al fons marí de les Medes ja han començat a deixar rastre, explica Garrabou:

"És com si a terra estiguéssim en un foc forestal. Aquest augment de calor fa que les espècies no puguin resistir i comencen a perdre els seus teixits. I la seva desaparició o la disminució del seu estat de conservació pot tenir conseqüències per a les espècies que viuen associades en aquests hàbitats."

No només això, amb l'aigua del mar sobreescalfada seran més habituals i intenses les tempestes i les calamarsades.

Josep Pascual fa gairebé 50 anys que registra les temperatures de l'aigua del mar (CCMA)

Qui també fa anys que mesura periòdicament la temperatura del mar és en Josep Pascual. Les dades que ha anat recopilant des de fa gairebé 50 anys permeten veure que l'augment és considerable i aquesta setmana s'han superat els 27 graus a una milla de les Medes, la més alta observada des de l'any 1974. I això també pot tenir conseqüències meteorològiques:

"La capacitat de l'aire per mantenir el vapor d'aigua en forma de gas és més alta. Per tant, l'atmosfera es carrega amb més quantitat d'aigua i, quan hi ha una tempesta o un fenomen d'aquests violents, descarrega amb més força, amb pedregades fortes..."

Per la comunitat científica, el mar Mediterrani és un punt calent, no només perquè el seu escalfament ja és una realitat i està afectant les espècies que hi viuen, sinó també perquè pot ser el preàmbul de les conseqüències de la crisi climàtica als oceans.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut