Un comptador Geiger mesura la radioactivitat del fum de l'incendi que crema a la zona d'exclusió de Txernòbil, a Ucraïna (Reuters)

Temor a Ucraïna pel fum radioactiu d'un gran incendi pròxim a la central de Txernòbil

Ha cremat 3.000 hectàrees de la zona d'exclusió, moltes de boscos que conserven radioactivitat de l'explosió del 1986

RedaccióActualitzat

Els bombers d'Ucraïna fa més d'una setmana que lluiten contra un gran incendi que crema a prop de la central nuclear de Txernòbil, ara desmantellada.

El foc va començar el divendres 3 d'abril dins del perímetre de seguretat, a l'oest de la central, i es va estendre als boscos pròxims, on encara hi ha molta radiació.


Fum radioactiu

Segons algunes informacions, l'incendi ja hauria cremat 3.000 hectàrees i el temor és que el fum sigui molt radioactiu i arribi a zones habitades, fora de la zona d'exclusió.

Segons el servei d'inspecció radiològica d'Ucraïna, la radiació en l'epicentre del foc és una de les més altes del perímetre de seguretat de la central, que té uns 30 quilòmetres de diàmetre.

El foc crema als afores del poble de Rakhika, dins la zona d'exclusió de Txernòbil, el 5 d'abril (Reuters)

Un dels quatre reactors de la central nuclear de Txernòbil va explotar el 26 d'abril de 1986, fa gairebé 34 anys.

A conseqüència de l'accident van morir milers de persones i la zona al voltant de la central va passar a ser una zona d'exclusió, bona part de la qual és a dins de Bielorússia, que és just a tocar.

Malgrat tot, els tres reactors nuclears restants de la central van continuar funcionant fins l'any 2000. L'accident i les seves conseqüències van accelerar la descomposició política de l'antiga Unió Soviètica.

 

La central nuclear de Txernòbil, el 2016, amb el reactor que va explotar cobert amb un sarcòfag

 

ARXIVAT A:
UcraïnaIncendis
Anar al contingut