Telefónica ven la seva seu històrica a Barcelona a una de les grans fortunes espanyoles

Daniel Maté, tretzena fortuna d'Espanya segons Forbes, paga per l'edifici més de 100 milions d'euros

Iván Gutiérrez (Barcelona)Actualitzat

Gairebé un segle després de la seva construcció i després de moltes vicissituds, l'Edifici Telefónica de plaça Catalunya canvia de mans. Segons ha pogut saber TV3, la companyia de telecomunicacions s'ha venut per més de 100 milions d'euros a una de les grans fortunes espanyoles, Daniel Maté.

Ha estat una operació en la més absoluta confidencialitat, en què la companyia ha ofert l'edifici a alguns multimilionaris sense intermediació de cap consultora.

Un dels empresaris que també va intentar-ho va ser Tomás Olivo, polèmic promotor que va créixer amb el boom immobiliari, però qui finalment se'l va emportar va ser aquest discret multimilionari basc.

 

Daniel Maté, un multimilionari hermètic

Daniel Maté és una d'aquelles grans fortunes hermètiques, la tretzena segons la llista Forbes. Va néixer a Sant Sebastià però viu a Suïssa. És un multimilionari poc conegut entre el públic general que té un patrimoni estimat de més de 1.600 milions d'euros, fortuna que ha fet a través de Glencore, un gegant de les matèries primeres.

 

La companyia ha estat esquitxada per casos de corrupció al Congo, Veneçuela i Austràlia, a més d'evasió fiscal amb un capítol important durant la presidència de Bill Clinton.

Pel que fa a l'operació, la relació de Maté amb Telefónica no és nova. Fa uns anys ja va comprar una cartera de quatre edificis a la companyia per 50 milions d'euros (a Barcelona, Madrid i Santander) a més d'altres actius a Saragossa. I en tots els casos ha seguit el mateix esquema: reconvertir el que eren edificis d'oficines en residencials per poder revendre'ls o llogar-los a preu d'or.

 

Canvi d'usos

A priori, és una operació de "sale-and-lease back", però la central de coure que hi ha als pisos superiors s'eliminarà en els pròxims anys, i les oficines dels pisos inferiors també podrien canviar de lloc.

L'únic obstacle més rellevant per a Maté seran els usos de la planta baixa, que està catalogada com a servei públic, i per això  la fundació Mobile World Capital hi ha estat de lloguer durant uns anys. I és que l'artèria on se situa l'edifici és una de les més transitades de tot el continent: connecta el centre neuràlgic de plaça Catalunya amb l'eix comercial de Portal de l'Àngel.

Fonts de l'Ajuntament, però, asseguren que no hi ha cap canvi d'usos en tràmit.

Edifici històric

L'edifici Telefónica es va construir el 1928 i va passar a ser un dels símbols de plaça Catalunya. L'empresa l'ha mantingut en propietat des de la seva construcció fins ara, a excepció d'un breu període de la Guerra Civil, quan la CNT el va col·lectivitzar.

De fet, aquest va ser un dels escenaris claus de la Guerra Civil a Barcelona. Va protagonitzar els fets del maig de 1937, quan la CNT-FAI el va ocupar i durant aquell mes de maig el van ocupar els guàrdies d'assalt.

ARXIVAT A:
Mercat immobiliari
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut