Barcelona

Telefónica, Endesa o Criteria capegen la crisi i obtenen beneficis milionaris

La crisi no afecta de la mateixa manera tots els sectors. Algunes de les grans empreses espanyoles han obtingut beneficis espectaculars. Destaca sobretot Telefónica, que, amb més de 10.000 milions d'euros, ha batut el rècord de beneficis nets d'una empresa espanyola. Perquè se'n facin una idea: un milió d'euros cada hora. També l'elèctrica Endesa o Criteria, de La Caixa, han presentat guanys multimilionaris.

Actualitzat
Criteria té reservat un paper fonamental en els canvis organitzatius que fa La Caixa. Serà la porta per a la creació d'un nou banc, CaixaBank, i centrarà tot el negoci que generin les oficines del nou banc en les assegurances, les participacions en bancs estrangers i en l'administració de les accions de Repsol i Telefónica. I per aquesta operació, seran bons els resultats obtinguts durant el 2010, que van ser de 1.823 milions d'euros, un 38 per cent superiors als de l'any passat.

Una part els han donat vendes de petits percentatges d'accions que tenien, però amb molts guanys, i també la venda d'una part important de la seva participació a Agbar. Mantenen la seva posició a Telefónica, una empresa que ja pot donar la benvinguda als clients, perquè l'any passat li van deixar més de 27 milions de beneficis al dia. Això durant 365 dies els ha permès tancar l'any amb uns resultats mai vistos per una empresa espanyola i superar els 10.000 milions d'euros de benefici, superiors un 31 per cent als de l'any passat. La seva inversió en la brasilera Vivo i el seu negoci cada cop més fort a Llatinoamerica i Europa hi han ajudat.

L'elèctrica Endesa també ha tancat un any amb un increment del benefici del 20 per cent. En total, 4.129 milions d'euros guanyats, això sí, venent-se les línies de transport d'electricitat i algunes accions i reduint una mica el fort endeutament que arrossega.

I tot i l'entorn econòmic poc favorable, Iberia ha aconseguit sortir de les pèrdues i tancar el 2010 amb prop de 90 milions d'euros de beneficis, després de l'aliança amb British Airways.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut