Teheran

Teheran assegura que els militars britànics capturats al golf Pèrsic han confessat haver entrat il·legalment en aigües iranianes

Continua la crisi diplomàtica entre Londres i Teheran per la detenció de 15 mariners de l'armada britànica, al golf Pèrsic. Els militars capturats han estat traslladats a Teheran per ser interrogats i, segons un alt comandament de l'exèrcit iranià, haurien confessat que havien entrat il·legalment en aigües jurisdiccionals iranianes. Teheran acusa el Regne Unit d'infringir les normes internacionals i ho ha qualificat de "clara agressió". Londres nega l'acusació i manté que els seus homes patrullaven com cada dia pel costat iraquià de l'estuari de Shatt al-Arab, fronterer entre l'Iraq i l'Iran. Per això exigeix l'alliberament immediat dels mariners.

Actualitzat
Londres i Teheran mantenen les seves versions contradictòries sobre la crisi diplomàtica que ha esclatat arran de la detenció dels militars britànics. Mentre el Regne Unit sosté que les detencions es van fer en aigües de l'Iraq, l'Iran assegura que els soldats van creuar la línia fronterera penetrant en el seu territori i van violar així els compromisos internacionals.

Un portaveu militar iranià ha fet un nou pas, i ha assegurat que els britànics disposaven d'avançats sistemes de posicionament electrònic i que, per tant, eren perfectament conscients de la seva presència en aigües iranianes. És més, segons el general Ali Resa Afshar, els militars britànics han confessat que havien entrat il·legalment en aigües jurisdiccionals iranianes i ha acusat el Regne Unit d'haver comès una "clara agressió" a l'Iran.

Els vuit mariners de la Royal Navy i set infants dels Royal Marines detinguts han estat traslladats a Teheran per ser interrogats. Així ho ha confirmat l'agència oficial IRNA després que s'hagués escampat el rumor a través d'altres mitjans semioficials. El govern de Tony Blair, però, assegura que no té cap confirmació d'aquest trasllat. L'executiu britànic ha cridat a consultes per segona vegada l'ambaixador iranià a Londres per exigir-ne l'alliberament, garanties sobre les condicions de salut del grup i que aquest pugui tenir accés al personal consolar. Mentrestant, diplomàtics britànics a l'Iran també mantenen obertes negociacions amb les autoritats d'aquest país per aconseguir el mateix objectiu.

Aquest incident és, segons Teheran, un intent de sabotejar els esforços per trobar una sortida pacífica al contenciós pel programa nuclear que enfronta Teheran amb la comunitat internacional. Aquest vespre està previst que el Consell de Seguretat de l'ONU imposi noves sancions a l'Iran per la seva negativa a suspendre l'enriquiment d'urani.

La història es repeteix

No és la primera vegada que l'Iran protagonitza un incident d’aquest tipus. El juny del 2004 va capturar un altre grup de militars britànics i no els va alliberar fins a obligar-los a demanar disculpes públicament i exhibir-los a la televisió iraniana. Dos anys enrere, però, les relacions entre tots dos països no eren tan tenses. Per aquelles dates el país estava sota les regnes del reformista Mohammed Khatami, i la polèmica sobre el programa nuclear iranià però també sobre el conflicte a l’Iraq no havia assolit les proporcions actuals.

El comandant de les forces britàniques a la ciutat iraquiana de Bàssora ha assegurat tenir proves que elements iranians estan armant els insurgents locals i els paguen per atacar les seves tropes.

La detenció va tenir lloc a l'estuari de Shatt al-Arab, límitrof entre l'Iraq i l'Iran i el control del qual va desencadenar la guerra que tots dos països van mantenir entre 1980 i 1988.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut