Te amb pastes i microplàstics: algunes bossetes alliberen petites partícules de plàstic
Les bosses que no tenen només paper poden alliberar microplàstics (Flickr)

Te amb pastes i microplàstics: algunes bossetes alliberen petites partícules

Un estudi canadenc detecta que les bossetes amb malles de plàstic el degraden i alliberen durant la infusió

Xavier DuranActualitzat

Preparar te amb certs tipus de bossetes pot dur a ingerir microplàstics, segons un estudi d'investigadors canadencs. La recerca s'ha publicat a la revista "Environmental Science & Technology".

Des de fa pocs anys, algunes empreses han incorporat el plàstic a les malles de les bosses per preparar infusions de te, en comptes de fer servir únicament paper com era tradicional.

Laura M. Hernández i altres investigadors de la Universitat McGill University de Mont-real, al Quebec, han analitzat bossetes de te de quatre marques diferents. I van constatar que quan es mantenien en aigua a 95 graus, lleugerament per sota del punt d'ebullició, la tassa de te contenia milers de milions de petites partícules de plàstic.

Concretament, els autors van calcular que una sola tassa contenia uns 11.600 milions de microplàstics d'entre 1 i 150 mil·lèsimes de mil·límetre. De nanoplàstics, que són més petits i fan entre 100 i 1.000 milionèsimes de mil·límetre, n'hi havia uns 3.100 milions.

L'aigua a temperatura elevada desfà el plàstic de les bosses i produeix aquestes petites partícules. I això vol dir que bona part s'ingereixen quan es beu el te de la tassa.

Proves amb un petit crustaci

El que no s'ha pogut esbrinar és quin efecte poden tenir en l'organisme humà. Però els investigadors van fer la prova amb un petit crustaci anomenat Daphnia magna. I van observar que entre un 5 i un 50% dels plàstics entraven en el seu organisme, que no supera els 6 mil·límetres.

Segons els investigadors, caldrà més recerca per esbrinar quina quantitat de microplàstics van a parar al cos del bevedor de te i quins efectes té. Però consideren que d'una manera o altra tots aquests microplàstics van a parar a l'entorn i que això per si sol ja representa un problema de contaminació.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutContaminacióMedi ambient
Anar al contingut