Pla mig on es pot veure l'arqueòleg municipal de Tàrrega, Oriol Saula, mostrant una de les parts de l'antiga muralla medieval de la ciutat…
Pla mig on es pot veure l'arqueòleg municipal de Tàrrega, Oriol Saula, mostrant una de les parts de l'antiga muralla medieval de la ciutat descoberta a les obres de reurbanització del carrer Urgell, el 15 de febrer de 2017. (Horitzontal)

Tàrrega documenta les restes de l'antiga muralla medieval posades al descobert per unes obres al carrer Urgell

Actualitzat

ACN Tàrrega.-Arqueòlegs municipals de Tàrrega estan realitzant aquesta setmana una campanya d'excavacions per documentar les restes de l'antiga muralla medieval posades al descobert durant les obres de reforma del carrer Urgell, al nucli antic de la població. L'excavació es du a terme de forma paral·lela als treballs de reurbanització del vial i han permès localitzar estructures de l'antic Portal d'Urgell, datades del segle XIV (entre 1366 i 1370). L'arqueòleg municipal, Oriol Saula, ha destacat que aquest era un punt de pas ''important'' d'accés a la ciutat des de la capital del Comptat d'Urgell Balaguer i que a la zona han trobat restes de paviment antic empedrat amb ''testimonis suficients'' per determinar com estaria fet. Una vegada documentades i catalogades les restes d'aquest antic portal, un dels quatre de la ciutat, es cobriran de nou per completar la reforma de la superfície de la reforma del carrer i es conservaran a sota el paviment.

La major part de les estructures descobertes en aquesta àrea de 50 metres quadrats es troben conservades a nivell de les primeres filades i fonaments. A més de la base del porta, l'actual campanya arqueològica ha permès catalogar els baixos d'una torre defensiva (d'una llargada de 5,60 metres) i diferents murs de tancament. La troballa ha permès constatar que el Portal d'Urgell presentava dues portes, almenys durant bona part de l'època moderna i fins a les darreries del segle XIX. Pel relat de l'historiador Josep Maria Segarra Malla, se sap que el portal es trobava cobert per una volta i al seu damunt hi havia habitatges que es van enderrocar l'any 1889. Oriol Saula ha explicat que fa unes tres setmanes que estan fent el seguiment de les obres del carrer Urgell per tal de controlar els punts on hi podrien haver restes i encara hi estaran unes setmanes més. Ara la major part de la feina ja està feta però encara els interessa excavar per concretar cronologies i també per veure com era el parament de la torre. A banda d'aquestes elements urbanístics els arqueòlegs han trobat restes de ceràmica, alguns elements metàl·lics i una possible moneda, que segons Saula, serviran per datar i aportar cronologies a tota el que s'està excavant. Paral·lelament, les obres de reurbanització del vial mantindran el seu calendari d'execució.Altres restes de la muralla medieval de Tàrrega es van documentar l'any 2005 al carrer Hospital, on s'alçava el portal de Sant Antoni. D'altra banda, l'any 2015 es va posar al descobert un pany de muralla a l'interior d'un immoble privat al carrer del Carme 31, quan s'hi realitzaven obres d'adequació. Mitjançant un acord amb els propietaris, el Museu Comarcal de l'Urgell va realitzar una excavació arqueològica. Aquestes restes s'han conservat i integrat dins l'adequació de l'immoble, el qual acull ara una clínica dental. Aquest tram, de 12 metres de llargada, constitueix un dels pocs trams de la fortificació conservants en alçat a Tàrrega.

Anar al contingut