La C-14 al seu pas per Tàrrega al tram de l'Institut Alfons Costafreda. Imatge d'arxiu
La C-14 al seu pas per Tàrrega al tram de l'Institut Alfons Costafreda. Imatge d'arxiu

Tàrrega destinarà 162.000 euros a millorar la seguretat viària de la C-14 al seu pas per la ciutat

ACN Tàrrega - L'Ajuntament de Tàrrega ha elaborat un nou pla d'actuacions amb l'objectiu d'assolir una mobilitat més segura i sostenible al llarg dels vials que integren la travessia urbana de la C-14. El projecte fixa un conjunt d'actuacions viàries que milloraran, en especial, la circulació de vianants, bicicletes i patinets. Algunes de les mesures que inclou són eliminar barreres arquitectòniques, habilitar un carril bici i instal·lar més senyals lluminosos i acústics. El pla l'impulsen les regidories de Mobilitat i Governació i té un pressupost inicial de 162.921 euros, dels quals 150.000 euros provenen d'una subvenció del Servei Català de Trànsit. Per aquesta via hi circulen diàriament uns 10.000 vehicles diaris, 5.000 en cada sentit.

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha anunciat aquest dijous la concessió de la subvenció per part de la Generalitat de Catalunya. La primera edil ha destacat la tasca dels tècnics municipals encarregats de la redacció del projecte, ja que "la proposta presentada per la nostra ciutat és la tercera més ben puntuada de tot Catalunya". Alhora ha afegit que "aquesta nova línia de subvencions vinculada al Departament d'Interior ens permetrà de solucionar mancances detectades al tram urbà de la C-14 des de la plaça d'Andorra fins a l'Escola Agrària de Tàrrega".

Les obres preveuen millorar l'accessibilitat i, entre altres, inclouen l'eliminació de barreres arquitectòniques que dificulten el pas en alguns indrets com és el cas del pont del riu Ondara. També s'ampliaran voreres en algunes cantonades de les vies adjacents i s'habilitarà un carril bici a la zona de l'avinguda de Tarragona. Destaca també la instal·lació de càmeres de videovigilància a la via pública per ajudar a detectar infraccions i conductes incíviques.

Així mateix, s'augmentarà la dotació de senyalització al llarg dels vials de la travessia urbana. La capital de l'Urgell instal·larà, per tant, més senyals lluminosos avisant de l'existència de passos de vianants o de l'obligació de cedir el pas. Els semàfors de la plaça del Carme també incorporaran senyals acústics per reforçar la seguretat viària. Aquestes intervencions es duran a terme amb el consens de la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat, titular del manteniment de la C-14.

L'alcaldessa de Tàrrega ha indicat que el pla s'ajusta alhora a criteris de sostenibilitat i ha apuntat que els senyals lluminosos funcionaran mitjançant plaques solars integrades al mateix suport i que es continuaran instal·lant llums de tecnologia LED als diferents semàfors. Amb aquesta actuació, el consistori targarí vol millorar la seguretat viària d'un vial que cada any registra diversos atropellaments, entre els quals un de mortal el passat mes de setembre.

A l'espera de la variant

A banda del nou projecte, l'Ajuntament de Tàrrega continua a l'espera de la materialització del projecte de variant de la C-14 per part del Govern. Aquesta nova infraestructura viària alleugeraria de trànsit el centre de la ciutat, en especial de vehicles pesants. Mentre aquesta inversió no es fa realitat, la capital de l'Urgell ha instat en diverses ocasions la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat a implementar mesures de seguretat viària. Exemple d'això són els semàfors instal·lats l'any 2016 al segment de la C-14 vora l'Institut Alfons Costafreda i l'Escola de Capacitació Agrària, on es registra una elevada afluència de vianants. Es calcula que uns 10.000 vehicles (5.000 en cada sentit) circulen cada dia pel tram urbà de la C-14 a Tàrrega.

Anar al contingut