Taradell celebra els Tres Tombs amb la meitat d'animals i l'esperança d'incrementar el bestiar l'any que ve

ACN Taradell - La festa dels Tonis ha tornat aquest diumenge als carrers de Taradell (Osona) amb una quarantena de carros tibats per animals, la meitat de l'habitual, per la dificultat de trobar bestiar després de la pandèmia. El president de l'entitat organitzadora dels Tres Tombs, Josep Presseguer, ha explicat en declaracions a l'ACN que s'han vist obligats a "replantejar la festa" perquè molts propietaris han deixat de tenir bestiar o els han sacrificat per "les dificultats econòmiques". Amb tot, ha detallat que els Tonis treballaran de valent per arribar a la setantena de carros l'any que ve. Enguany, per compensar la dràstica reducció del passant, s'han exposat desenes de carros als carrers per donar visibilitat al patrimoni que no ha desfilat.

La festa fa tres edicions que aplica un protocol de benestar animal i ara trobar bestiar que compleixi tots els requisits és "complicat", assegura Presseguer. Aquesta iniciativa es duu porta a terme amb la col·laboració i l'assessorament de FAADA. De fet, el protocol aplicat s'ha convertit en un referent per a moltes localitats. S'han canviat algunes metodologies, com per exemple fer que les sortides dels carros siguin totes des d'un mateix punt o que quan arriben els animals fer que de seguida trepitgin el terra i evitar mantenir-los tancats en els transports. Aquest any, una de les novetats en relació amb el benestar és que els animals només els han portat els seus propietaris.

Davant la dificultat de trobar bestiar que complexi tots els requisits, el president de l'entitat ha explicat que la idea dels Tonis és anar creixent "de mica en mica". "La festa es farà de totes maneres, l'important és conservar el patrimoni", ha considerat tot afegint que la festa dels Tonis de Taradell "és única". "Si hem de posar més carros a les voreres perquè la gent vegi com és una tartana, ho farem", ha conclòs.

També ho veu així la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que aquest diumenge ha assistit al passant per primera vegada. A parer seu, "és una festa a seguir després de l'aprovació i el treball que hi ha darrere el protocol de benestar animal". Jordà ha lloat el treball que hi ha per part de "dos sectors que a vegades s'enfronten i que quan cooperen podem garantir el benestar animal i aquesta festa tan fantàstica", ha dit en al·lusió a la pagesia i a les entitats animalistes.

El seguici dels Tres Tombs ha arrencat a dos quarts de dotze del migdia. Els carruatges han desfilat pels principals carrers de la localitat, generant expectació sobretot entre els més petits. La majoria d'assistents a la festa han viscut amb "intensitat" el retorn a la normalitat dels Tres Tombs. Alguns, però, han recordat amb certa enyorança que la música i el nombre més gran de carros feien que la festa fos més "alegre i festiva". Controvèrsia a banda, els que més ho han gaudit són els infants, que majoritàriament no estan habituats a veure bestiar de tant a prop.

Les referències històriques de la festivitat al municipi es remunten al 1780, quan ja es té constància de l'existència d'una confraria de Sant Antoni Abat, però el 1982 es va deslligar de l'Església, enguany fa 40 anys. Tot i que va perdre força, el 1995 un grup de joves del municipi va tenir la pensada de recuperar el patrimoni rural que encara hi havia a les masies del rodal de Taradell per restaurar-les i exhibir-les, i ara com ara en reben d'arreu del país per a restaurar-los.

Anar al contingut