Marlaska no aclareix si manté la devolució en calent i eleva la tanca de Ceuta i Melilla
Marlaska treu les concertines, però eleva les tanques

Tanques de fins a 10 metres a Ceuta i Melilla després de la sentència d'Estrasburg

Grande-Marlaska defensa la sentència que avala la devolució en calent dels migrants irregulars: "La violència és un límit a l'exercici dels drets fonamentals"

RedaccióActualitzat

L'alçada de les tanques que separen Ceuta i Melilla del Marroc s'incrementarà un 30% i en alguns punts podria arribar fins als 10 metres. L'objectiu és eliminar en un futur les concertines, que provoquen ferides als migrants que intenten travessar la frontera. És una de les mesures que ha anunciat el ministre Grande-Marlaska en la Comissió d'Interior del Congrés.

Les obres tindran un cost de 32 milions d'euros i seran les més importants des que va entrar en funcionament la tanca.

Durant la seva compareixença a la cambra baixa, el ministre s'ha referit a la sentència recent del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg que avala les devolucions en calent a Melilla i rectificant una sentència anterior que va condemnar Espanya per vulnerar drets humans.
 

Marlaska no aclareix si manté la devolució en calent i puja la tanca de Ceuta i Melilla
El ministre de l'Interior durant la seva compareixença al Congrés (EFE/Javier Lizón)


Fernando Grande-Marlaska no ha aclarit si es mantindran aquestes devolucions en calent. S'ha limitat a dir que Espanya aplica la normativa internacional protectora dels drets fonamentals. I ha valorat així els salts de la tanca dels migrants irregulars:

"La sentència d'Estrasburg manifesta que la violència és un límit a l'exercici dels drets fonamentals."

"Els garanteixo que hi ha un respecte absolut als drets humans en matèria migratòria i en tot el cicle (···) Espanya té mecanismes suficients per a l'assistència a les persones sol·licitants de protecció internacional."


Dijous passat, el tribunal d'Estrasburg va basar la seva rectificació en el fet que va considerar que els dos migrants que van denunciar la seva devolució en calent "es van posar ells mateixos en una situació d'il·legalitat quan van intentar entrar deliberadament a Espanya per la tanca de Melilla".
 

Marlaska no aclareix si manté la devolució en calent i puja la tanca de Ceuta i Melilla
Les tanques seran un 30% més altes (Wikipedia)



Queixa institucional de Ceuta i Melilla contra el Marroc

Mentrestant, els governs de Ceuta i Melilla no estan gens satisfets amb la "pressió" que exerceix el Marroc sobre les seves ciutats. De fet, els presidents de Ceuta, Juan Vivas (PP), i de Melilla, Eduardo de Castro (Ciutadans), han firmat una declaració institucional dirigida al govern espanyol perquè "defensi l'estabilitat de les dues ciutats autònomes" davant l'actitud "hostil" de les autoritats marroquines.

El text denuncia que les dues ciutats "pateixen una crisi econòmica i social de gran envergadura per causes externes". Davant d'aquesta "greu situació", els dos presidents consideren "inajornable abordar una estratègia decidida i enèrgica" per ajudar el comerç local, el seu principal sector productiu. I remarquen que "cal obrir nous horitzons per impulsar un model econòmic alternatiu, més sòlid i estable, que no depengui de decisions que es puguin prendre a l'altre cantó de la frontera".
 

Marlaska no aclareix si manté la devolució en calent i puja la tanca de Ceuta i Melilla
Pas fronterer entre Melilla i el Marroc (Wikipedia)


El president de Ceuta ha dit que aquesta declaració institucional hauria de servir perquè l'estat espanyol apliqués una sèrie de mesures per acabar amb les prohibicions i les restriccions que el govern marroquí imposa a les dues ciutats autònomes.

Juan Vivas ha subratllat que aquesta pressió es produeix "tant pel que fa als intents de les autoritats del país veí d'asfixiar econòmicament Ceuta i Melilla com per l'arribada massiva, els últims mesos, de migrants marroquins, tan adults com menors".

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaMigracionsDrets humansPolicial
Anar al contingut