Detenen una banda criminal que produïa 200 quilos de cocaïna diaris a Pontevedra
La policia va requisar tots els materials, estris, maquinària, telèfons, ordinadors i vehicles d'alta gamma (Policia Nacional)

Tanquen un laboratori que produïa 200 quilos de cocaïna al dia a Pontevedra

Els anomenats "cuiners" s'organitzaven per torns per no deixar de produir durant les 24 hores del dia

RedaccióActualitzat

Un gran operatiu antidroga ha desmantellat una organització criminal que tenia un laboratori de processament de pasta base de cocaïna a Pontevedra. El "macrolaboratori" es trobava en ple rendiment les 24 hores i produïa diàriament fins a 200 quilograms.

És la instal·lació més gran d'Europa desmantellada fins ara, segons ha confirmat la Policia Nacional.

L'organització criminal treballava de manera molt meticulosa i tenia fortes mesures de seguretat. Els seus membres utilitzaven un sobrenom, conduïen vehicles "llançadora" i feien ús de disfresses per fer-se passar per treballadors de transport.

La investigació va començar l'octubre del 2022 quan la policia va constatar que hi havia una organització criminal que operava a les Palmes de Gran Canària. I van veure que hi havia molts viatges entre les illes i Pontevedra.

Els agents han detingut un total de 18 persones les quals algunes ja havien sigut objecte d'altres investigacions anteriors. Les detencions, 11 han sigut a Galícia, 4 a Madrid, 2 a Les Palmes de Gran Canària i 1 al País Basc.
 

S'han requisat 1.300 quilos de pasta de cocaïna

El grup treballava la pasta base de cocaïna que provenia de Colòmbia, amagada en els cilindres metàl·lics d'immenses maquinàries trituradores de pedra. Les peces arribaven a través del port portuguès Leixoes, a Porto.

Detenen una banda criminal que produïa 200 quilos de cocaïna diaris a Pontevedra
L'interior d'un dels cilindres de les màquines trituradores de pedra (Policia Nacional)

La policia ha fet 14 registres i ha intervingut 1.300 quilos de pasta base de cocaïna, 151 quilos de clorhidrat de cocaïna i més de 23.000 litres de precursors i 4 tones de substàncies químiques.

Els paquets que la policia ha requisat són característics; mostren una etiqueta de Superman:

Detenen una banda criminal que produïa 200 quilos de cocaïna diaris a Pontevedra
Aquests són alguns dels paquets dels 1.300 quilos de pasta de cocaïna (Policia Nacional)

Durant el primer transport els van enxampar 

Els primers moviments de l'organització detectats pels agents van ser entre Las Palmas, Madrid i Pontevedra. A Madrid disposaven d'un xalet on emmagatzemaven els productes químics. Allà va ser on la policia va començar a vigilar-los.

Van veure que la banda organitzava transportar productes químics mitjançant una empresa logística. Els agents van poder localitzar una nau industrial a una localitat de Pontevedra que, en un primer moment, l'utilitzaven de centre logístic.

El passat mes d'octubre, l'organització va augmentar l'activitat, transportava diversos productes químics i també maquinària necessària per produir més base de cocaïna. En aquest moment, la policia va aconseguir ubicar la localització exacta del laboratori de Pontevedra.

Un cop va finalitzar la producció de la primera partida, van transportar 100 quilos de droga en una furgoneta d'una empresa de missatgeria. Els agents els van requisar a l'entrada de la Comunitat de Madrid.

A la banda hi havia "el notari" o "el cuiner", entre altres

Els protocols de seguretat de l'organització criminal eren molt estrictes, segons la policia. Tots els membres tenien assignats diferents sobrenoms per resguardar la seva identitat.

Entre ells els més rellevants eren "els senyors", que eren els caps del laboratori, els que donaven ordres i els que van desemborsar aproximadament dos milions d'euros per establir el laboratori.

Els "oficina" eren els que s'encarregaven d'entregar diners en metàl·lic en diferents ubicacions i persones.

També hi havia dues persones que rebien el nom d'"enginyer" i "el notari". "L'enginyer" s'encarregava d'extreure la droga de la maquinària per transportar-la al laboratori i "el notari" era la persona de confiança que supervisava tot el que succeïa en l'extracció.

Els "cuiners" eren 6 persones encarregades de processar la droga. Es distribuïen i s'organitzaven en diferents torns perquè l'activitat del laboratori no pares en les 24 hores del dia.

Finalment, apareix la figura d'un "aconseguidor", el qual era un empresari del País Basc que s'ocupava de gestions a la Península gràcies als seus nombrosos contactes. Entre d'altres, s'encarregava d'organitzar els transports mitjançant empreses logístiques.

27 tones de químics s'haurien llençat a un riu

A part de tots els quilos de pasta base de cocaïna i de substàncies químiques que els agents han requisat, també han bloquejat 17 propietats per un valor aproximat d'1.700.000 euros, 37 productes financers, la maquinària utilitzada, estris del laboratori, documentació, telèfons mòbils, ordinadors i vehicles d'alta gamma.

A més a més, amb l'operació han evitat la contaminació ambiental de 27 tones de productes químics líquids i sòlids que s'haurien llençat a les aigües d'un riu proper, segons assegura la Policia Nacional.

ARXIVAT A:
DroguesPolicia Nacional
Anar al contingut