Trump perd el control de la Cambra de Representants, però manté el del Senat

En ple escrutini de les eleccions legislatives, els demòcrates ja tenen majoria absoluta a la Cambra: 219 escons

Actualitzat

Segons els resultats provisionals del recompte, quan encara no ha acabat, les eleccions legislatives de mig mandat d'aquest dimarts als Estats Units hauran suposat que la marca Trump quedarà tocada, però només a mitges.

A mesura que el recompte de vots ha anat avançant, s'ha anat consolidant la pèrdua de la majoria que el Partit Republicà tenia a la Cambra de Representants, però en canvi ha aconseguit consolidar la que també tenia al Senat.

 

219 escons, majoria absoluta dels demòcrates

Poc després de les nou del matí hora catalana els demòcrates ja tenien 219 escons a la Cambra, un per sobre de la majoria absoluta, fixada en 2018. Els republicans, per la seva banda, han aconseguit 194 escons. Encara en falten una vintena per adjudicar del total de 435.

Entre un 7% i un 9% d'avantatge demòcrata

En les eleccions de fa dos anys, els republicans van aconseguir una majoria força clara, 235 escons, davant de 193 els demòcrates. Set van quedar vacants.

És una cambra força representativa de tot el país, perquè és molt més proporcional que el Senat, de manera que la majoria de vots que han aconseguit els demòcrates en aquestes eleccions, entre un 7% i un 9% més que els republicans, es pot interpretar com un avís per a Trump de cara a les presidencials d'aquí a dos anys.

Notícia relacionada: Wisconsin, el mirall de l'Amèrica de Trump per entendre les eleccions de mig mandat

 

Aquest gir a favor dels demòcrates en les majories és el que preveien les enquestes, que auguraven que, com és habitual, el partit al poder sortiria debilitat. Les eleccions s'estan interpretant com un referèndum a la presidència de Donald Trump.

I en funció de qui ostenta la majoria, l'agenda política del president pot consolidar-se o quedar aturada. Per tant, amb una majoria demòcrata a la Cambra de Representants, la "House", Trump tindrà més difícil tirar endavant les seves polèmiques polítiques.

 

Trump: "Èxit espectacular"

Malgrat aquest retrocés a la Cambra, el president magnat s'ha mostrat completament optimista. Al seu compte personal de Twitter ha assegurat, poc abans de dos quarts de sis hora catalana, que els resultats són un "èxit espectacular":

 

 

Notícia relacionada: Manual per entendre la importància de les eleccions de mig mandat als EUA

 

Pelosi: "Prou divisions"

La líder dels demòcrates a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, hi ha donat per descomptada la victòria demòcrata i ha demanat unitat:

"Gràcies a vosaltres, demà serà un nou dia a Amèrica. Avui és més que demòcrates o republicans, es tracta de restaurar els controls i equilibris de la Constitució a l'administració Trump. Un Congrés democràtic buscarà solucions que ens uneixin, perquè ja n'hem tingut prou de divisions."

Pelosi ha fet unes declaracions conciliadores, fent referència als pares fundadors del país i a la constitució que van redactar, pensada perquè els diferents poders polítics s'equilibressin.

Però la pràctica política de Donald Trump, que s'ha negat a parlar amb els demòcrates i els ha vilipendiat durament i sense miraments durant la campanya electoral, fa preveure que difícilment les coses aniran com desitja Pelosi.

 

 

Majoria republicana al Senat

Al Senat Trump sí que pot ser optimista, perquè els republicans hi mantindran la majoria. És més, segons les projeccions dels principals canals de televisió, ampliarien l'avantatge.

Fins ara, 51 escons eren republicans i 49 demòcrates. A falta d'escrutar 10 seients, els republicans ja en tenen la meitat més un, 51, i estan molt a prop d'obtenir-ne quatre més.

 

Els republicans han aconseguit dos escons que estaven en mans dels demòcrates, que de moment en tenen 44. Estaven en joc 35 seients, un terç dels 100 senadors que formen el Senat.      

Els resultats d'aquesta cambra no representen cap sorpresa perquè les enquestes ja dibuixaven una composició aproximada a aquesta.

Les eleccions de mig mandat

Els nord-americans escullen els 435 membres de la Cambra de Representants, 35 dels 100 senadors i 26 governadors, a més de milers de càrrecs locals i estatals.

La forta polarització política que viuen els Estats Units durant la presidència de Trump apuntava a una participació electoral superior a altres eleccions legislatives.

Notícia relacionada: Una generació perduda a Virgínia de l'Oest per l'addicció als opiacis

Votants californians, aquest dimarts en un col·legi de Huntington Beach (Reuters)
ARXIVAT A:
Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut