Madrid

Tanquen 125 webs a tot l'Estat que fomenten l'anorèxia i la bulímia

Denuncien que en el que portem d'any s'han clausurat 125 webs a tot Espanya que promovien l'anorèxia i la bulímia. Pàgines, blogs o fòrums accessibles des d'internet en què s'organitzen curses per perdre quilos, es donen falses piràmides alimentàries que persegueixen la ingesta del menor nombre de calories o que donen trucs per enganyar la família i els amics. L'Agència de Qualitat d'Internet ha enllestit un informe que carrega contra les empreses d'internet que acullen aquestes pàgines i proposen mesures per sensibilitzar la societat, els servidors i també els responsables polítics de la necessitat d'agilitzar els processos legals per tancar aquests webs. Des de les associacions d'afectats es reclama que aquests llocs web es considerin delictius.

Actualitzat
"Proana" o "promia". Només cal teclejar aquestes dues paraules en un cercador o en un portal de vídeos com YouTube  per trobar multitud de pàgines web, blogs, fòrums o vídeos on es fomenta l'anorèxia o la bulímia. Els seus promotors diuen que fan difusió d'un estil de vida, però sota aquest pretext molts d'aquests llocs amaguen un ventall de consells i estratègies que ajuden a ocultar aquests trastorns alimentaris.

En el que porten d'any s'han clausurat 125 webs pro anorèxia i pro bulímia a tot Espanya, però moltes altres encara queden operatives. Actualment que desapareguin depèn gairebé exclusivament de la voluntat dels servidors d'internet que les allotgen. I encara que es persegueixin i s'aconsegueixin tancar en molts casos es tornen a activar en altres servidors i resulten impossibles de controlar.

Sensibilitzar servidors i polítics

Un dels tècnics que ha treballat perseguint aquestes pàgines, l'Àlex Estébanez, considera que "no es tracta de tancar les pàgines i ja s'ha acabat la feina. Hi ha d'haver  un seguiment i una tasca de recerca i d'anar barallant-se dia a dia amb  aquest problema. És un estil de vida i una comunitat que s'està  estenent i que tenen petites illes on es poden amagar."

L'Agència de Qualitat d'Internet, que l'últim any ha aconseguit tancar 120 pàgines d'aquest tipus, ha decidit fer bandera d'aquesta lluita. Tenen a punt un informe que denuncia les empreses d'internet que acullen aquestes pàgines i proposen mesures per sensibilitzar la societat, els servidors i també els responsables polítics de la necessitat d'agilitzar els processos legals per tancar aquests webs.

El director general de l'Agència de Qualitat d'Internet, Àlex Fernández, demana: "Si més no, posem-ho difícil, que a un menor que al 'col·le' li han dit 'gordo' dues o tres vegades, que comenci a navegar i no es trobi això a la primera; només cal entrar a Google, YouTube, posar 'promia', 'proana', i és que és un no parar."

La Laia Garcia Aliaga, que va patir durant anys un trastorn alimentari i actualment és la presidenta d'una associació d'ajuda als afectats (l'Associació d'Afectats per Trastorns Alimentaris) ho ha comprovat de primera mà. Des de la seva posició d'advocada, persegueix els vídeos penjats a YouTube que fomenten aquestes malalties. I reclama que siguin considerats delictius.

Símptomes de l'anorèxia i la bulímia

Pares i mares poden mirar de controlar l'accés dels seus fills en aquests webs tot vigilant el seu accés a la xarxa des de casa. Però a banda de saber com funciona internet, també cal conèixer els primers símptomes de l'anorèxia i la bulímia, per detectar-los al més aviat possible.

Els experts expliquen que cal estar atents per si es detecta que els nois es neguen a menjar determinats aliments,  s'estan molta estona durant els àpats, es tanquen  immediatament al lavabo després d'haver menjat, o van eliminant sistemàticament determinats aliments perquè diuen que engreixen. També cal valorar com un senyal d'alarma si realment s'observa una pèrdua de pes o una aturada de l'augment de pes tot i haver crescut la persona.

El 70% dels malalts es recuperen o milloren molt la seva qualitat de vida.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut