Un dels ciutadans de Tanna amb la foto del duc d'Edimburg emmarcada
Un dels ciutadans de Tanna amb la foto del duc d'Edimburg emmarcada

Tanna, l'illa remota on es venera el duc d'Edimburg com un déu

Tribus de Vanuatu ploren la mort del duc d'Edimburg, que veneren com el seu déu

RedaccióActualitzat

Tanna, a Tuvalu, és a més de 16.000 quilòmetres de Londres. En aquesta petita illa de l'oceà Pacífic, hi viuen unes 28.000 persones i en dues viles hi ha una insòlita veneració: allà, el duc d'Edimbug, el marit de la reina d'Anglaterra, és com un déu.

La veneració pel duc surt d'una llegenda local segons la qual el fill pàl·lid del Déu de la seva muntanya sagrada va travessar els mars per trobar una dona poderosa i rica per casar-se. Els antropòlegs creuen que el príncep Felip els va quadrar amb aquesta història quan es va casar amb la reina.

 

 

La visita de la parella reial l'any 74 va acabar de segellar el mite. En especial a les viles de Yakel i Yaohnanen, on el culte a Felip d'Edimburg va arribar a sumar milers de seguidors. Llavors, la petita illa de Tanna i l'arxipèlag del Pacífic del qual forma part, Vanuatu, eren una colònia administrada conjuntament per França i el Regne Unit, fins que es van independitzar el 1980. 

Vanuatu és ara membre de la Commonwealth, l'organització d'una cinquantena de països amb lligams històrics amb Londres. Tot i que la reina segueix sent la cap d'estat d'una quinzena de països, no és el cas de Vanuatu.

 

 

Aquesta curiosa devoció per un membre de la reialesa britànica (justament per Felip, que en més d'una ocasió va fer comentaris fruit d'una educació racista i elitista) ha anat perdent adeptes amb els anys. Tot i això, els seus seguidors han quedat colpits per la mort de Felip. Ara esperen que el seu esperit torni a l'illa, però que també es reencarni en un membre de la seva família a qui nomenaran successor.

Així expliquen com han viscut la mort del duc d'Edimburg:

ARXIVAT A:
Regne UnitMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut