Un agent rural tanca l'accés al cap de Creus
El cap de Creus és un dels espais naturals on s'ha prohibit l'accés per risc d'incendi

Tancat l'accés a parcs com els del cap de Creus o Montserrat per l'alt risc d'incendi

Tampoc es pot entrar al paratge de l'Albera ni a la serra del Montmell-Marmellar

Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

L'accés a diversos espais naturals està tancat per risc d'incendi elevat. No es pot entrar al cap de Creus, Montserrat, el Montmell-Marmellar i l'Albera.

Els Agents Rurals, les policies locals, els ADFs i els Mossos d'Esquadra faran controls i, en cas de denúncia per infracció, la multa per costar 3.000 euros.

 

També es reforçarà la vigilància a la Catalunya Central i la Noguera, zones on en les últimes hores han caigut més llamps.

La conjunció de la calor d'estiu, la sequera i el vent de tramuntana i mestral –amb previsions de fins a 90 km/h– han fet que la Generalitat activi el nivell 3 del pla Alfa de prevenció d'incendis forestals en 60 municipis de vuit comarques: l'Alt Empordà –que, amb una vintena de focs, és la comarca amb més afectació–, l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Baix Penedès i el Vallès Occidental.

Només el cap de setmana passat es van declarar una desena d'incendis en poblacions com Figueres, Terrassa o Girona.

En cas de veure una columna de fum, cal trucar al telèfon d'emergències, el 112.


300 activitats suspeses

L'activació del pla 3 implica que se suspenen totes les activitats amb risc d'incendi forestal. S'han cancel·lat 96 autoritzacions concedides per a dilluns i 216 per a aquest dimarts.

El cos dels Agents Rurals ha enviat 869 missatges a maquinistes que estan treballant en la campanya de la sega per reforçar les mesures de prevenció i la recomanació d'aturar els treballs en els períodes de màxima insolació.

A banda, Ferrocarrils de la Generalitat ha informat que aquest dimarts estaran fora de servei el Funicular de Sant Joan i la Santa Cova, a Montserrat. En canvi, el cremallera funcionarà amb normalitat.

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Infocat d'emergències per incendis. I ha fet una crida a la ciutadania per evitar situacions de risc en l'entorn forestal, sobretot el llançament de burilles des del cotxe tot i que semblin apagades. Segons el Departament d'Interior, el 55% d'incendis forestals tenen relació directa amb l'activitat humana.

Es preveu que la situació s'allargui fins dimecres.

Justament aquest dimarts s'ha declarat un incendi a la Selva, entre Lloret i Tossa, que ha afectat una casa i ha obligat a desallotjar-ne vuit preventivament.

Un altre foc, ja controlat, ha cremat 8 hectàrees a la serra de Sant Jaume de Riner, al Solsonès. Ha afectat una zona forestal i de camps de cereals no segats, que ja es va cremar l'any 1998. Segons els Agents Rurals, l'origen del foc ha sigut un llamp.

ARXIVAT A:
Meteorologia Incendis Mobilitat Medi ambient

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut