Dissabte les ovelles van recórrer els carrers de Farrera per últim cop
Els ramaders auguren que si el llop torna, s'acaba la ramaderia extensiva

Tanca l'única explotació d'ovelles a Farrera després de dos atacs d'os consecutius

El pastor s'endú el ramat a les Garrigues, on les ovelles ja passaven l'hivern

RedaccióActualitzat

Les ovelles de Ramon Cornellana van pasturar dissabte per últim cop a Farrera, al Pallars Sobirà. Era l'única explotació ramadera que quedava al poble, que ha marxat precipitadament després que a principis de setmana el ramat patís dos atacs d'os consecutius, dilluns i dimarts. Els atacs van provocar la mort de cinc animals, i cinc més van desaparèixer. 

El ramat només feia deu dies que era a la muntanya, però després del segon atac, el pastor va decidir baixar els animals, que aquests dies han pasturat en diverses finques del poble.

Ramon Cornellana en una finca de Farrera amb el seu ramat d'ovelles
Ramon Cornellana en una finca de Farrera amb el seu ramat d'ovelles (ACN/Marta Lluvich)

Aquest era l'últim any del Ramon com a pastor. Passat l'hivern es jubila, i lamenta que el seu últim estiu al Pirineu hagi acabat de manera "tan trista i precipitada". 

Les ovelles, que havien de passar l'estiu a la muntanya, tornen a Puiggròs, a les Garrigues, on habitualment passen els mesos d'hivern. 

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han proposat mesures de prevenció, com el suport de gossos de protecció o l'ús de tancats electrificats. El pastor, però, ha refusat aquestes mesures, en part per la seva imminent jubilació. Però també perquè, diu, el seu ramat no està acostumat a estar en un tancat. El ramader rebrà una compensació per la pèrdua dels cinc animals.

Es calcula que actualment, al Pirineu, hi ha una població d'una setantena d'exemplars. La colònia d'ossos no ha parat de créixer des de la seva reintroducció, als anys 90.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
Anar al contingut