Banyoles

Tallers per a discapacitats a Banyoles per votar de forma lliure i conscient

Primeres municipals en què podran votar les persones discapacitades. A Banyoles fan cursos perquè puguin triar lliurement, sense pressions

Mercè SibinaActualitzat

El Congrés va aprovar per unanimitat la reforma de la llei electoral que dona dret a vot a 100.000 discapacitats de l'estat espanyol, 11.000 a Catalunya, sobretot discapacitats intel·lectuals. L'havien perdut a causa de decisions judicials de declaració d'incapacitat. Des de les passades eleccions generals, doncs, ja poden votar.

La Fundació Estany de Banyoles, una entitat que treballa amb aquest col·lectiu va decidir que, per responsabilitat i obligació, acompanyaria a aquestes persones perquè poguessin exercir aquest dret de forma lliure i conscient.

 

Van començar a buscar informació i a elaborar documentació que fos accessible i clara per a les persones amb discapacitat. Per a les eleccions generals ja es va fer un primer taller amb un grup reduït de persones que hi estaven interessades i coneixien alguna cosa de política. I de cara a les eleccions municipals i del Parlament Europeu, han tornat a organitzar tallers.

Han visitat l'Ajuntament de Banyoles on els van explicar què era l'ajuntament, quines funcions tenia i van simular un ple.

Van visitar els diferents grups polítics que es presenten a les eleccions i van treballar quines demandes els volien fer per millorar la ciutat com tenir un cinema, una banda reductora de velocitat, un parc de salut, informació més accessible per a les persones amb discapacitat, ajudes en el transport. Els partits polítics de la ciutat també els van explicar el seu programa d'una forma clara.

 

Tots aquests tallers són voluntaris. També els van explicar que tenien dret a no anar a votar, però que era interessant que hi anessin per poder participar com a ciutadans i ciutadanes.

El procés de la Fundació Estany és d'acompanyament. Són neutres i deixen que les persones, segons les preferències i les opinions, puguin decidir amb quin partit se senten més identificats.

També reclamen que s'ha d'incorporar la política com un element més en la vida d'aquestes persones i com un mitjà de participació ciutadana. Per ells, com diu la directora Isa López, fer el que fa la resta de la gent, sentir-se com un més, és molt important, perquè és una manera de no sentir-se exclòs de la societat:

"Són un col·lectiu vulnerable, que es pot manipular molt. Si jo els dic voteu aquest, segur que ho fan. La nostra responsabilitat és acompanyar-los en aquest procés i que siguin ells els que decideixin. Per això vam pensar en un fer tallers, tertúlies amb informació accessible, bàsica. Amb els que no tenen clar qui votar no els diem qui votar, sinó que els expliquem que hi ha l'opció de votar en blanc".

"Per nosaltres, no era normal que no votessin perquè tenen molt a dir. A partir d'ara s'hauria d'incloure com a part de la seva vida, parlar dels resultats... perquè forma part de la seva vida."

Els nois i noies de la Fundació Estany que han participat en aquests tallers estan satisfets per poder votar i de tot el que han après. Per la Teresa Comas, "pots dir el que penses i si et treuen el dret de votar això, per mi, no és legal".

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut