Bangkok

Tailàndia torna a la normalitat amb els carrers nets i l'anunci del final del toc de queda

Després d'un mes i mig d'aldarulls violents, Tailàndia busca la normalitat. El país intenta tornar a la rutina abans de l'amotinament dels opositors "camises vermelles" en ple centre de Bangkok. Les autoritat han anunciat la reobertura de les escoles i l'aixecament del toc de queda, que encara es mantindrà dos dies més. Les brigades municipals netegen els carrers de la capital on encara queden rastres del que va ser un camp de batalla durant setmanes. El primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, ha ordenat una investigació independent dels aldarulls i ha fet una crida a superar les divisions del país. Aposta per continuar amb el pla de reconciliació nacional, mentre l'oposició anuncia un vot de censura.

Actualitzat
Tailàndia recupera la calma després d'un mes i mig de violents enfrontaments entre els opositors al govern, els "camises vermelles", i l'exèrcit que han deixat una vuitantena de morts i gairebé 2.000 ferits.

Brigades municipals i centenars de voluntaris netegen els carrers del centre de Bangkok, que encara mostren el rastre del camp de batalla en què es va convertir la capital tailandesa. Està previst que a partir de dilluns reobrin les escoles i els mercats financers.

El toc de queda nocturn -imposat des del 19 de maig - es mantindrà en alguns punts del país, inclòs Bangkok, fins dilluns a la nit.

Després de la rendició, els opositors han tornat als seus llocs d'origen, però no descarten tornar-se a mobilitzar si els líders dels "camises vermelles" els ho demanen.

El primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, ha ordenat una investigació independent dels aldarulls i ha fet una crida perquè tothom participi en seu pla reconciliació nacional. L'oposició, però, podria contraatacar amb una moció de censura al Parlament tailandès. El partit Puea Thai, fundat per seguidors del deposat primer ministre Thaksin Shinawatra, té 233 dels 480 escons de la cambra baixa del país.

Tailàndia viu una crisi política permanent des del cop d'estat del 2006, que va posar fi al govern de Shinawatra. Quatre anys després, els seus partidaris encara es manifesten per reclamar-ne la restitució.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut