Atenes

Syriza manté el suport del poble grec amb una victòria contundent i repetirà coalició, tot i perdre quatre escons

Alexis Tsipras ha anunciat que continuarà governant amb els nacionalistes d'ANEL i ha agraït als ciutadans grecs que li hagin donat un mandat clar per quatre anys

RedaccióActualitzat

Clara victòria de Syriza, liderada per l'exprimer ministre Alexis Tsipras, en les eleccions anticipades celebrades aquest diumenge a Grècia. No hi ha hagut càstig a les urnes. El desànim de la societat grega s'ha manifestat més aviat en l'elevada abstenció, al voltant del 44%.

Amb el  99,44% dels vots escrutats, Syriza obté el 35,5% dels vots. Un avantatge d'uns 7 punts sobre els conservadors, molt per sobre del que deien els sondejos. Pel fet de ser el partit guanyador, s'adjudica la prima extra de 50 diputats i aconsegueix 145 escons.

Els conservadors de Nova Democràcia, amb Vanguelis Meimarakis al capdavant, obtenen el 28% dels vots i 75 diputats.

En tercer lloc se situen els neonazis d'Alba Daurada, amb un 7% dels vots i 18 escons, un més que al gener.

Els socialistes del Pasok obtenen un 6% dels sufragis i 17 escons. En guanyen 4 respecte a les últimes eleccions.

Els comunistes del KKE, amb un 5% dels vots, tindran 15 diputats. 

To Potami (El Riu), el partit de centre liberal, obté un 4% dels vots i 11 escons. En perd 6.

Contra tots els pronòstics, els Grecs Independents (ANEL), que han governat en coalició amb Syriza, han aconseguit un 3,65% dels vots i 10 escons. En perden 3. 

Unió de Centristes aconsegueix un 3,3% dels vots i 9 escons. Fundada fa més de dues dècades, mai havia aconseguit cap escó. 

Unitat Popular, el partit antiausteritat fundat per l'escissió de Syriza, fins ara no aconsegueix el 3% dels vots, el mínim necessari per entrar al Parlament grec.

Primeres reaccions

La primera reacció, molt ràpida, ha estat la del líder de Nova Democràcia. Amb el 20% de vots escrutats, Vanguelis Meimarakis ja ha sortit a reconèixer la derrota: "La batalla electoral s'ha acabat. Hem lluitat amb serietat, dignitat, d'una manera civilitzada. El resultat de l'elecció sembla que és per a Syriza i el senyor Tsipras, que queden primers. El felicito i demano que formi el govern que cal. Ja parlarem de tota la resta més tard."

El guanyador, Alexis Tsipras, ja ha anunciat que continuarà governant amb els nacionalistes Grecs Independents (ANEL) i ha agraït als ciutadans grecs que li hagin donat un mandat clar per quatre anys. També ha afirmat que aquestes eleccions envien un clar missatge a Europa: que "Grècia és sinònim de lluita i dignitat".

L'Eurogrup felicita Tsipras

També fora de Grècia hi ha hagut reaccions. El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha felicitat Tsipras en un breu comunicat i li ha demanat que formi govern ràpidament per "continuar el procés de reformes a Grècia". Dijsselbloem ha assegurat que està "preparat per treballar amb les autoritats gregues i per continuar acompanyant Grècia en els seus ambiciosos esforços reformistes".

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut