Svetlana Tikhanovskaia, una dona contra l'últim dictador d'Europa

Tikhanovskaia, acompanyada de dues dones polítiques més, vol fer fora del govern Aleksandr Lukaixenko, que governa Bielorússia de manera implacable des del 1994

Manel Alías TortActualitzat

El president "etern" de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, pot estar vivint el seu moment més delicat. A la manca de llibertats i una situació econòmica complicada, s'hi ha sumat una gestió negacionista de la pandèmia que no ha agradat a molts ciutadans. A tall d'exemple, durant setmanes, la bielorussa va ser l'única lliga de futbol que no es va aturar a Europa perquè el govern negava la perillositat de la Covid-19.

Una gestió que li pot passar factura a les pròximes eleccions, en què l'oposició l'encapçalarà --sorprenentment-- una dona, l'única que resisteix dels que ho han intentat.

Els candidats opositors

Un dels opositors a Lukaixenko, el que partia com l'opositor amb més possibilitats, era l'exbanquer Viktor Babariko. Va ser empresonat, acusat de frau econòmic.

També va quedar apartat de la cursa presidencial Valeri Tsepkalo, un emprenedor d'èxit, a qui van anul·lar una part de les signatures necessàries per avalar una candidatura.

La campanya del bloguer Serguei Tikhanovski contra el president Lukaixenko, a qui anomenava "escarabat", guanyava terreny. Fins que el van detenir, el primer de tots. Aquests fets van provocar protestes al país, que es van resoldre amb més detencions.

Minsk va viure diverses protestes per les detencions de Babariko i Tsepkalo (Reuters/Vasily Fedosenko)

Una candidatura femenina contra Lukaixenko

La dona de Tikhanovski, Svetlana, es va presentar en nom seu. I dues dones dels equips dels altres dos opositors li han donat suport. Fins al punt que s'han convertit en l'esperança dels que volen jubilar Aleksandr Lukaixenko, que governa Bielorússia de manera implacable des del 1994. El primer bany de masses, aquest cap de setmana a la capital, Minsk, on van aconseguir concentrar més de set mil persones.

Segons diverses informacions, Svetlana Tikhanovskaia va treure sigil·losament els seus fills del país abans de fer campanya, per les amenaces que havia rebut.

Molts es pregunten per què l'anomenat últim dictador d'Europa, Lukaixenko, ha permès que es presenti a les eleccions del 9 d'agost. Potser la resposta són unes declaracions del president de finals de maig.

"La societat bielorussa no està preparada per votar una dona perquè la Constitució dona molta autoritat al president."


Seria interessant veure què passaria en unes eleccions netes.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut