Suu Kyi també és coneguda com "la Dama"

Suu Kyi, Nobel de la Pau qüestionada per la persecució de rohingyes

Desmond Tutu retreu a la líder birmana que, "si el preu per mantenir-se al poder ha de ser el silenci, és un preu massa car"

RedaccióActualitzat

L'èxode massiu de l'ètnia rohingya de Birmània cap a Bangladesh continua. Ja hi ha 270.000 refugiats, un miler de morts i noves informacions d'atacs a pobles d'aquesta minoria musulmana. L'ACNUR assegura que els camps on arriben estan desbordats i la situació és crítica.

Això no fa més que augmentar la pressió cap a la líder birmana i Premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, a qui molts acusen de no fer res per aturar les massacres contra els rohingyes.

Els últims a pronunciar-se, precisament, tres premis Nobel de la Pau més: el dalai-lama, Desmond Tutu i Malala Yousafzai.

L'arquebisbe anglicà sud-africà Desmond Tutu, un pes pesant de la pau, l'exhorta en una carta a moure's i protegir els rohingyes. Tutu li retreu que, "si el preu que ha de pagar per mantenir-se al poder ha de ser el del silenci, és un preu massa car".

Tutu ha trencat així la seva promesa de fer silenci, ja que està formalment retirat, per la "profunda tristesa" que li causa la situació.

En el cas de Yousafzai, ha demanat a Suu Kyi que intervingui i freni la repressió de l'exèrcit.

També s'ha mostrat "molt trist" el líder espiritual tibetà exiliat, el dalai-lama. Ha recordat als budistes que Buda hauria ajudat els refugiats.

♦ Aung San Suu Kyi guanya les eleccions a Birmània i farà de presidenta a l'ombra

 

Les Nacions Unides denuncien que hi ha indicis de neteja ètnica a Birmània i que s'hi estan cometent crims contra la humanitat.

Tot i que fa dies que s'alcen crítiques arreu del món, Suu Kyi no va trencar el silenci fins dimecres. Va assegurar que tot són mentides, "un iceberg de desinformació" fruit de la propaganda terrorista.

La indignació de molts musulmans s'ha traduït aquest divendres en nombroses manifestacions a diversos països d'Àsia.

 

La minoria ètnica dels rohingyes

Els rohingyes són una minoria musulmana sense estat. N'hi ha prop d'un milió a Birmània, sobretot a l'estat de Rakhine, al sud-oest del país. Tenen restringida la llibertat de moviment, l'accés a l'assistència mèdica, l'educació i altres serveis bàsics.

Tot i que s'hi estan des de fa diverses generacions, no els consideren ciutadans birmans. Des de fa dècades es queixen que són discriminats i se'ls considera la població perseguida més gran del món.

ARXIVAT A:
RohingyesPremi NobelDrets humansRefugiats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut