Barcelona

Suspesa la campanya electoral per l'assassinat d'Isaías Carrasco

La banda terrorista ETA ha acabat vestint de dol la campanya electoral amb l'assassinat, poques hores abans que s'esgotés la cursa cap a La Moncloa, d'un exregidor socialista de Mondragón. Els dos principals candidats, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, han conversat telefònicament al cap de poc de saber la notícia i han acordat suspendre la campanya. El president del govern ha convocat tots els grups parlamentaris i els agents socials a una reunió al Congrés per analitzar les conseqüències de l'homicidi d'Isaías Carrasco Miguel i redactar una condemna unànime de l'atemptat. Els partits catalans ja han expressat la seva condemna.

Actualitzat

La notícia de l'assassinat d'Isaías Carrasco ha atrapat la majoria de polítics esgotant les últimes hores de campanya. El mateix president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat informat per Manuel Chaves de l'atemptat a la tarima d'un míting tot just acabat a Màlaga. Zapatero ha marxat ràpidament cap a Madrid per seguir els esdeveniments des del palau de La Moncloa. El president del govern s'ha posat en contacte amb el seu principal rival polític, el líder del PP, Mariano Rajoy, i han acordat donar per acabada la campanya electoral. Com un efecte dominó, la resta de partits s'hi han anat pronunciant i tots ja han comunicat la suspensió dels actes finals de tancament de la campanya. La trobada s'ha ampliat a la resta de partits polítics i agents socials. A les set del vespre es reuniran al Congrés dels Diputats per redactar un comunicat conjunt de condemna de l'atemptat.

Enèrgica condemna des de Catalunya

La candidata socialista per Barcelona, Carme Chacón, s'ha sumat a la condemna "d'aquesta vil acció criminal que avui s'ha endut la vida d'un company, d'un demòcrata, d'una persona compromesa amb els valors de la llibertat, de la justícia i de la convivència." El candidat de CiU, Josep Antoni Duran Lleida ha assegurat que "ETA pot seguir matant, perquè matar és fàcil", però ha afirmat que ETA ha de saber "que ella no guanyarà la batalla a la democràcia i finalment el respecte a la vida s'imposarà per sobre la barbàrie". Des del seu blog al 3cat24.cat Duran ha instat a votar aquest diumenge.

Per la seva part, el candidat d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha expressat la "més enèrgica condemna per aquest atemptat criminal i covard". "És evident que ETA actua a la despeseperada i sobre tot que vol condicionar l'agenda electoral", ha afegit. També el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha qualificat l'atemptat com "un acte covard i miserable", i ha condemnat l'"ús de la violència" per defensar idees polítiques. Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera ha condemnat "el brutal" assassinat d'ETA i ha demanat als catalans que "vagin a votar de forma serena i massiva". Segons el candidat ecosocialista, la millor resposta davant l'intent d'interferir la normalitat democràtica és "que diumenge sigui una jornada democràtica, que anem a votar sense por".

La Generalitat també ha reaccionat a l'atemptat d'ETA. Ha expressat el seu "profund lament i més enèrgica condemna" per l'assassinat d'Isaías Carrasco, un atemptat especialment execrable en la vigília d'una jornada electoral, destaca el comunicat. El govern català demana unitat democràtica de totes les forces polítiques davant aquest "desafiament terrorista" i manifesta la seva solidaritat "amb la família de la víctima i amb totes les víctimes del terrorisme". El president José Montilla llegirà una declaració institucional a dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat.

Les dues entitats municipalistes de Catalunya han convocat finalment per dilluns al migdia els cinc minuts de silenci davant dels ajuntaments catalans com a repulsa per l'atemptat d'ETA. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC) han decidit traslladar aquesta concentració, prevista inicialment per aquest dissabte, per no interferir en el desenvolupament normal de la jornada de reflexió.

Les reaccions dels partits espanyols


El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha fet una breu declaració institucional en la qual ha mostrat el dolor i la solidaritat cap a la família de la víctima. Solidaritat que ha fet extensible a tots els militants i simpatitzants del Partit Socialista d'Euskadi. Rubalcaba ha qualificat l'acció de vil, covarda i l'ha atribuïda a "una banda d'assassins que mai aconseguiran doblegar la democràcia espanyola". El ministre ha dit a qui "avui ha matat una persona i ha destrossat una família" que tingui la certesa que acabarà davant dels tribunals i a la presó.

Mariano Rajoy ha comparegut a la seu del PP a Madrid per mostrar la seva més rotunda condemna per l'assassinat i la seva solidaritat amb la família, els amics, veïns i companys de partit de Carrasco, així com, ha dit, amb tots els espanyols de bé. El líder del PP ha fet una crida a la unitat contra ETA.

López Garrido ha expressat les condolences del seu partit a la família de l'exregidor i ha expressat la seva "més absoluta repulsa per aquest vil assassinat". També ha lamentat que les forces i els cossos de seguretat de l'Estat no hagin pogut impedir aquest atemptat i ha reafirmat el compromís del govern de posar els assassins a la disposició de la justícia.

El coordinador general d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha declarat que les pròximes eleccions han de ser una "lliçó democràtica" per ETA i un "mandat de la ciutadania" a les forces polítiques perquè "es recuperi una unitat sòlida en la política antiterrorista i sobre gestió del Govern".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut